'In 2025 is een kwart van onze nieuwe auto's elektrisch'

Over slechts 9 jaar is een kwart van de nieuwverkopen in Nederland een zuiver elektrische auto. Dat klinkt als GroenLinks-propaganda, maar in werkelijkheid is het de volslagen antagonist van GL die deze voorspelling doet.

Momenteel is nog geen procent van alle nieuwverkopen zuiver elektrisch, maar het economisch bureau van de ING heeft er alle vertrouwen in dat deze aandrijfvorm op middellange termijn dominanter wordt dan de conventionele plofmotor. In 2020 gaat het marktaandeel naar 10%, vijf jaar erna is al 25% van de nieuwverkochte auto's helemaal elektrisch, aldus de rekenmeesters van de oude Postbank.

Doordat fabrikanten hun investeringen in elektrische auto's fors opschroeven - aangejaagd door het succes van de Tesla Model 3 met zijn 400.000 pre-orders, merkt ING fijntjes op - krijgen we de komende jaren een flink aantal nieuwe elektrische modellen. Door technologische ontwikkelingen wordt de range beter, en schaalvergroting zorgt voor meer concurrerende prijzen. 

Zoals we al eerder opmerkten is de combinatie van een betaalbare nieuwprijs, een behoorlijk bereik, en vooral een goede laadinfrastructuur essentieel om mensen met een interesse voor elektrisch rijden over de streep te trekken. Aan het laatste wordt flink gewerkt, ook buiten Nederland, waar Frankrijk met een flinke inhaalslag bezig lijkt te zijn. 

Hierbij blijft de range anxiety een heikel punt: ook al rijdt de particuliere rijder gemiddeld 32 km op een dag, en de zakelijke rijder 66 km, is een EV pas vanaf een bereik van 500 km voor veel mensen het overwegen waard. Kennelijk zit elke dag bijladen nog niet helemaal in ons systeem, of misschien verandert dit verwachtingspatroon zodra meer laadpunten uitgerold worden.

Kijken we naar de Nederlandse markt, dan zien we dat dit jaar het aandeel van de geëlektrificeerde auto in de nieuwverkopen compleet wegzakt, van 13,1% naar minder dan 5%. Dat heeft alles te maken met het wegvallen van bijtellings- en belastingvoordeeltjes op PHEV's. De ING durft zelfs de stelling aan dat met het huidige belastingklimaat de rol van de PHEV volgend jaar helemaal uitgespeeld is. Een veilige aanname, als je bekijkt dat deze auto's gewoon in het 22%-tarief komen te vallen. En mensen kochten zo'n Outlander nou niet omdat ie zo prachtig gedesigned is.

De zuiver elektrische auto behoudt echter nog wel bijna alle voordeeltjes, wat zeer tegen de zin van bepaalde politici is, en de ING hoopt dan ook dat de huidige zakelijke PHEV-rijder als volgende leaseauto een elektrische wagen neemt. 

De acceptatie van nieuwe technologieën gaat in golven, en met de EV staan we nu aan de vooravond van de derde golf, met een heuse elektrische achtbaan, aldus de rekenmeesters die hiermee overduidelijk een referentie naar de Stoopjes droppen. Zelfs de Zuidas is in de greep van het illustere duo uit Geldrop.

Aanvankelijk voorspelde de ING een marktaandeel van 7% in 2020, maar dit wordt nu verhoogd naar 10%. De goedgemutsdheid lijkt ons wel vrij zwaar leunen op de aanname dat het extreem gunstige belastingklimaat voor EV's tot 2020 onveranderd blijft. Iets waar wij zo onze twijfels bij hebben. 

Het gehele rapport leest u hier (PDF).