VIDEO. Goodwood-achtervolging is beste stukje autosport in tijden

Miljoenen kostende kunstwerken met dikke V12's die vol gas al driftend strijden om de leiding in een bloedstollend spannende race; beter dan dit wordt het niet.

Dit weekend kwamen de welvarende bejaarden van de autominnende wereld bij elkaar in Engeland voor de jaarlijkse Goodwood Revival. Het ultieme white privilege petrofielenfeestje waarbij grijze mannen zich twee dagen in de jaren 50 en 60 wanen.  Het hele festival draait om de races op het Goodwood circuit en daarvoor worden de mooiste en meest kostbare klassiekers van stal gehaald. Niet alleen voor de show, maar ook voor serieuze strijd op de baan. De coureurs zijn mengelmoesje van gepassioneerde amateurs en klinkende namen uit de top van de autosport en dat levert briljante wedstrijden op.

Het absolute hoogtepunt was de strijd in de Kinrara Trophy op de eerste dag. Negenvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen jaagt in een Ferrari 250 SWB op de leidende Jaguar E-Type. Ondersteund door zijn eigen prachtige soundtrack glijdt de Italiaanse klassieker over het asfalt terwijl Tom de grenzen van het oude rubber opzoekt en in de schemer rakelings langs andere onbetaalbare legendes scheurt. Goud!

Naast Kristensen stapte ook onze eigen Giedo van der Garde in een oldtimer voor een race in het weekend. In de AC Cobra van David Hart ging de Nederlander aan de leiding bij de RAC TT, maar kreeg vlak voor de finish een tik van een Jaguar E-Type. Van der Garde's Cobra vloog het gras op, maar dankzij een briljante reddingsactie wist Giedo de schade beperken. Zie het moment op 2:03 in de onderstaande video

Er sneuvelde meer duur metaal tijdens het weekend. De restaurateurs kunnen een toptijd tegemoet zien, want links en rechts vlogen de Ferrari's, Austins en Jaguars van de baan. Gelukkig voor ons wordt alles door de organisatie uitstekend in beeld gebracht, dus hieronder nog een paar hoogtepunten.