Franse tolwegen komende jaren nóg duurder

Door Frankrijk rijden was altijd al een dure hobby, maar de komende jaren mag u extra de knip trekken. Het snelwegennet heeft namelijk extra geld nodig, en die investeringen moeten ergens van betaald worden.

Frankrijk heeft 99 problemen, maar 'geld teveel' is er niet één van. Gelukkig worden de inkomsten van de automobilist er wat eerlijker verdeeld over de infrastructuur dan bij ons. Want laten we wel wezen: je betaalt je blauw, maar voor dat geld krijg je wel prima onderhouden snelwegen waar je - buiten de drukste dagen in de zomer om - uitstekend kunt opschieten.

Op de Autoroutes is de komende jaren voor ongeveer een miljard aan extra investeringen nodig die bovenop de 3,2 miljard komen die eerder waren overeengekomen tussen de Franse overheid en de particuliere uitbaters van de tolwegen. Dit extra miljard mag eerlijk door de gebruiker worden opgehoest, wat betekent dat u vanaf 2018 elk jaar een paar extra centimes bij de Péage-hokjes mag achterlaten. Aangezien de deler groot is, zal de schade beperkt zijn tot ongeveer 0,4% prijsstijging, die echter bovenop andere stijgingen komt. Voordeel van deze kostenpost is dat het zo'n 5000 extra banen op moet leveren.

Alain Vidalies, staatssecrataris van Verkeer, mocht de jobstijding eergisteren brengen, in de krant Journal Du Dimanche.

Voor een 950 kilometer lang enkeltje dwars door Frankrijk - beginnend bij de Luxemburgs-Franse grens, en eindigend bij de overgang bij de Pyreneeën - moet je momenteel €83,55 neertellen. Sleep je een caravan voort, dan bedraagt de schade €128,25 (berekenaar hier). Dit betekent meer dan 250 euro aan tol voor wie graag een sleurhut naar de Spaanse costa trekt, want je moet immers ook weer terug. Geen misselijke prijzen, want voor minder dan 40 euro mag u een heel jaar van het Zwitserse snelwegennet gebruik maken, om maar een vergelijking te trekken. Maar als u netjes rijdt en de aandacht van de Megane RS'jes der Gendarmerie niet op u vestigt, leveren alleen de brandstof en eventuele versnaperingen nog een extra kostenpost op. 

Natuurlijk zijn er alternatieven voor de snelweg, maar dan moet je wel zin hebben om flink langer over de reis te doen. Het zal dus vooral wel weer uitdraaien op veel gezucht en gesteun van de babyboomers die een klein stukje pensioen zien verdampen aan de Franse tolhokjes, en een enkeling die het vliegtuig pakt in plaats van een half etmaal door Frankrijk te ploegen.

Foto: de enige niet-PHEV Outlander van Nederland (hulde!) gesnapt op de Franse snelweg,