Zo bestraft Tesla onverantwoord Autopilot-gebruik

'Als je je niet verantwoordelijk kunt gedragen, dan gaan we je ook gewoon behandelen als een klein kind, jij druiloor.' ~Tesla's gedachtengang, waarschijnlijk.

Nu Tesla Autopilot 8.0 uitrolt komen we langzaamaan meer te weten over de nieuwe features van de software. Met name de wijzigingen aan Autopilot - toch het gesprek van de dag - wekken interesse. Hoewel de slimme rij-assistent een ondersteunende rol bij het rijden heeft, zijn er altijd luldebehangers die Autopilot gebruiken alsof ze een privé-chauffeur hebben en zelf niks meer hoeven te doen. Dat je hiermee jezelf dood kan rijden is nog tot daar aan toe, maar je transformeert je Model S of X tegelijkertijd in een 2,5 ton zware stormram op een openbare weg met tal van kwetsbare auto's en - als ze pech hebben - voetgangers en fietsers. 

In dat licht is het eigenlijk heel logisch dat Elon je speelgoed afpakt, als je er blijk van geeft er niet mee om te kunnen gaan.  De functie was nog beter geweest als er had gestaan: 'Autosteer unavailable, because you're behaving like a cunt'. Wellicht is dat uit oogpunt van de klantvriendelijkheid maar niet gedaan, maar wie tussen de regels door leest weet wat er eigenlijk bedoeld wordt.

Onderstaande video toont, vanaf ongeveer 5:00, hoe er een soort three strikes, and you're out-filosofie wordt gehanteerd. De enige manier om hier onderuit te komen is de auto uit te schakelen:

Aangezien Tesla op elk moment mee kan kijken met je acties, kan het merk bovendien een mooi dossier opbouwen. Stel: iemand crasht met ingeschakelde Autopilot, dan checken ze in Palo Alto direct even de logs. De chauffeur die tijdens zijn ritjes al 100 waarschuwingen heeft gehad (en eventueel ook genegeerd) staat dan meteen een stuk zwakker dan iemand bij wie in de logs een wat verantwoordelijker rijpatroon geconstateerd is.