Max Verstappen VIJFDE in vrije training Maleisië

In een traditioneel warm Maleisië (buiten is het 34 graden en de asfalttemperatuur loopt op tot boven de 60 graden) heeft Max op de eerste dag een nette vijfde tijd genoteerd.

Max, die er traditioneel lekker bij zit in de vrije trainingen, reed in totaal 55 rondjes waarbij elke beschikbare compund (soft, medium, en hard) werd gebruikt. De birthday boy noteerde in VT1 een zevende tijd, na de tweede sessie stond Verstappen als vijfde op de borden. Het circuit van Sepang, een uurtje onder Kuala Lumpur, heeft bochtencombinaties die de Red Bull erg goed liggen, maar ook twee rechte stukken waar het vermogenssurplus van de concurrentie een belangrijke rol speelt. Mede daarom moest Max meer dan een seconde op koploper Hamilton toegeven.

Het circuit zelf is overigens dit jaar flink aangepakt: hele stukken werden opnieuw geasfalteerd, hobbels werden gladgestreken, en liefst 7 bochten aangepakt, waarbij de banking totaal anders is. Voor iedereen is het dit jaar dus even opnieuw aftasten.

Kevin Magnussen (Renault) eiste voor zichzelf en hoofdrol op. Niet omdat hij zo snel was, want dat is hij simpelweg niet. Eerst vloog meneer tijdens  VT1 in de pitstraat door een brandstoflek in brand. Weliswaar niet zo alomvattend als in 1994 bij Jos Verstappen, maar toch een ervaring die je liever aan je voorbij laat gaan. Gelukkig was er een klein dozijn brandblussers nabij om de gele Renault helemaal de moeder te poederen.

Renault zette Consuela vervolgens direct aan het werk om de schade op te poetsen, en Kevin kon in VT2 weer gewoon rijden. Direct in zijn out lap raakte de coureur van het op een-na-slechtste team van dit seizoen overigens van de baan. Lekker bezig, Kevin.

Hamilton en Rosberg rijden met twee vingers in de neus de rest van het veld op achterstand, zo ook in Maleisië. In dit nogal monotone jaar, waarin Mercedes op een-na alle races won en de rest op grote afstand volgt, kan het Duits-Britse team al dit weekend de constructeurstitel pakken.

Hierachter is het tussen Ferrari en Red Bull, waarbij Stieren nog de overhand hebben. De Ferrari's zijn echter snel in Maleisië..