In het vlees: de Alfa Romeo Giulia Veloce

Bwondjoooorno! Op een wat uitgedunde beursvloer van Parijs zetten de Italianen hun beste beentje voor. Bij Alfa Romeo staat de Giulia Veloce centraal, de mediumcore sedan voor wie niet helemaal leeg wil lopen op een rappe Alfa.

Het Veloce-label komt niet uit de lucht vallen, Alfa gebruikte het in de oude glorietijd al voor extra gepeperd spul. De Spiders hadden naast de Junior- ook een Veloce-variant, en ook de 'V' in de GTV's stond voor het snelle Veloce-label.

Een eeuw later wordt de naam afgestofd als opvulmodel voor tussen de brood-en-boter Giulia's en de beestachtige, 510 pk sterke Quadrifoglio. Laatstgenoemde blijft de enige Giulia met V6, de Veloce's doen het met opgevoerde viercilinders. De enige logische keuze in dit tijdperk. Alfa Romeo maakt een benzine-Veloce met 280 pk en 400 Nm uit de geblazen tweeliter en een diesel-Veloce met 210 pk en 470 Nm uit een 2.2 liter blok, dat de eerste Alfa-diesel ooit is die volledig uit aluminium is opgetrokken. Dat werd ook wel tijd.

De rappe Giulia's hebben standaard een achttraps automaat en Q4-vierwielaandrijving. Hiermee zijn ze het best te vergelijken met Mercedes' AMG 43-lijn: een beetje beschaafder dan de echte topper, maar een goede mix voor wie wel waarde hecht aan een snelle auto maar ook aan comfort en kostenbeheersing.

Onze fotoslaaf schoot tussen het Snapchatten en Instagrammen door een mooie serie van de Veloce, die in Parijs in Blue Misano (benzine) en Silverstone grey (diesel) op de stand staat. Met rood leer, je moet er maar van houden..