Vijf elektrische beloftes vanaf de Parijse Autosalon

Er was een succesvol nieuw Amerikaans automerk en een dieselschandaaltje voor nodig, maar het omslagpunt lijkt bereikt: de auto-industrie gooit zijn volle gewicht (en miljarden) tegen de elektrische auto. In Parijs zagen we de eerste producten.

In al het elektrische spul moet onderscheid gemaakt worden tussen productieauto's en concepts, die we hier dan ook in die volgorde bespreken. We hebben gekozen voor producten die concreet zijn of worden, en om die reden ontbreekt bijvoorbeeld de bloedmooie Renault TreZor, waar het accent vooral op het design en niet zozeer op de productierijpheid ligt. Komt 'ie:

De Ampera-e gaat in Nederland waarschijnlijk een mooie toekomst tegemoet, net als zijn hybride Ampera-voorloper. De leaser met een gezin en dus behoefte aan ruimte kan met het Europese zusje van de Chevrolet Bolt aardig uit de voeten, en als de Ampera-e onder de 40.000 euro blijft (wat de verwachting wel is) is de 4% bijteller voor menig leasebudget bereikbaar.

Opel vermeldt aan de ene kant eerlijk dat het bereik volgens de WLTP-test op 380 klm ligt, en aan de andere kant trots dat het 417 km van Londen naar Parijs heeft gereden, en nog 80 km range overhad. Dat kan natuurlijk, mits je met 85 achter een vrachtwagen rijdt. De eerste leveringen starten in de lente van 2017.

Renault dropt een bommetje met zijn kleine Zoe. De Fransen, die met zusje Nissan kunnen putten uit een flinke ervaring in het maken van EV's, zijn er in geslaagd om 41 kWh te prakken in de auto die er bovendien bij lange na niet zo lelijk uit ziet als de Leaf. Laatstgenoemde steekt nu nog op 30 kWh, maar we gokken dat zijn opvolger (2017/18) richting de 50 kWh of misschien zelfs wel meer gaat.

De Zoe komt al aan het einde van dit jaar op de Nederlandse markt, nog voor de Ampera-e.

De Smart is een stadsauto en blijft dat ook. Om die reden heeft het accupakket van de nieuwe Electric Drive met 17,6 kWh exact dezelfde inhoud als zijn voorganger, maar het ligt voor de hand dat de afmetingen flink zijn gekrompen. 

Het is te hopen dat de interne lader wel een bump kreeg naar fatsoenlijke snelheid, de vorige laadde op een uiterst karige 3,3 kW, waar 6,6 kW de standaard was. Mocht driefasenlading op 11 kW mogelijk zijn, dan laad je je Smartje in anderhalf uur vol, het grote voordeel van een klein accupakket.

Het veelzijdige Mercedes geeft gas met alternatieve aandrijvingen. Hoewel moederconcern Daimler ook nog steeds toegewijd is aan waterstof lijkt het toch meer R&D richting de elektrische auto te leiden. Onder het submerk 'EQ' moet een hele vloot elektrische modellen met een eigen platform gebouwd worden, en deze SUV/Crossover is de eerste aanzet.

Qua vorm is de auto nagenoeg productierijp, verzin conventionele onderdelen waar nu concept-tierelantijnen zitten, en je bent er. De eerste volledig elektrische eigen Mercedes (bij de B-Klasse werd Tesla nog gebruikt) wordt voor het einde van het decennium verwacht, met batterijen uit de eigen fabriek van dochter Deutsche Accumotive.

Het voertuig dat Volkswagen in Parijs presenteert is met zij schuifdeuren achter nog veel meer concept dan de Mercedes, maar er staat dan ook pas een productieversie op de rol voor 2020. De Volkswagen I.D. moet elektrisch vervoer betaalbaar maken, en de aanzet geven tot een periode van vijf jaar waarin op het nieuwe MEB-platform een flink aantal elektrische auto's gemaakt worden. In totaal wil VW 2 tot 3 miljoen EV's per jaar verkopen, wat nogal een ambitie is.