Fotovloedgolf: Ferrari's verjaardagscadeaus

Vanwege zijn zeventigste verjaardag laat Ferrari een tsunami aan speciale modellen los op de wereld. In Parijs werden ze voor het eerst getoond, reden genoeg om er met onze camera even langs te duiken.

De supercarbouwer legt de lat een stukje hoger als het om speciale modellen gaat. Ferrari komt met liefst 70 speciale thema's en die thema's zijn dan weer te krijgen op de vijf modellen in het huidige gamma (488 GTB, 488 Spider, California T, F12berlinetta en GTC4Lusso). Wie heeft meegerekend ziet dat het in totaal om 350 auto's gaat. Oftewel, bijna vijf procent van de verkochte Ferrari's in een jaar is een feestmodelletje. Noem het maar speciaal.

De pantaloni viola zijn dan ook helemaal wild gegaan op de specials. Belangrijke auto's en coureurs uit de geschiedenis worden geëerd door bepaalde kleurcombinaties, want meer dan een lak- en leerkleurje wordt het helaas niet. Op de autosalon in Parijs stonden de vijf eerste specials klaar. Kijkt u mee?

Weggestopt voor het publiek staat een witte 488 Spider met blauwe strepen die een eerbetoon vormt aan de 375 MM uit 1953. Een andere 488 Spider is groen met een rode en zwarte stoel en een racenummer op de zijkant. Niemand weet waarom je twee verschillende kleuren stoelen nodig hebt, maar de lak verwijst in ieder geval naar het British David Piper Racing team.

Verder hebben we nog F12Berlinetta in het blauw met een witte stip en streep en de naam "The Stirling" als knipoog naar de 250 GT waarin sir Stirling Moss de Tourist Trophy won. Ook de relatief recente successen worden niet vergeten met "The Schumacher" die bestaat uit een rode lak met witte strepen en gele accenten in het interieur.

Tenslotte wordt de legendarische acteur Steve McQueen in het zonnetje gezet met een poepbruine California T met een beige interieur. Blijkbaar had de ster in zijn tijd een 250 GT Berlinetta Lusso in deze kleur, maar gelukkig was de rest van zijn leven een stuk flamboyanter. Genoeg geluld, tijd voor een overdosis aan foto's.