Audi gaat RS-modellen opvoeren

Sportieve versies van je sportmodellen? Audi overweegt het.

Vraag een willekeurige plofkraker wat hij mist aan zijn Audi RS-model en vermogen zal niet hoog in de lijst voorkomen. De twee letters veranderen vrijwel iedere vierring in een automotive krachtpatser. Toch kan het altijd sneller en daarom overweegt Audi nu extreme, uitgeklede versies van zijn RS-kanonnen te maken.

"Natuurlijk hebben we al vergelijkbare dingen gedaan met bijvoorbeeld de R8 GT. Ik kan aan verschillende projecten denken waar je de visuele overeenkomsten kan krijgen tussen de raceauto en de straatauto", legt Stephan Reil uit. Hij is een hoge pief bij Audi Sport, de afdeling die tot vorige week nog bekend stond als Quattro gmbh, en is dus verantwoordelijk voor onder andere de RS-modellen, de R8 en de autosportactiviteiten.

De nieuwe Audi Sport-baas en by far de meest Italiaanse Duitser ooit, Stephan Winkelmann, presenteerde vorige week vol trots de naamsverandering van de afdeling. Volgens hem gaat het merk voor exclusiviteit, iets dat hij een fractie van een seconde later alweer tegenspreekt door heel veel nieuwe modellen te beloven. De komende acht maanden moeten er acht nieuwe modellen van Audi Sport verschijnen en met dat tempo kan je wel wat extra varianten gebruiken.

Daardoor kan het geen verrassing zijn dat Reil erg positief reageert op de suggestie van extra sportieve RS-modellen. "We hebben op dit moment geen project lopen, maar waarom niet? Met de RS3 of misschien met een andere auto. Er zijn veel mogelijkheden." Verwacht overigens niet meteen de nieuwste modellen in dit extra sportieve jasje. "Dit is altijd een boost in de levenscyclus van een auto. Daar zal je niet aan het begin van de cyclus mee komen." Oké duidelijk, een lekker pittige uitzwaaiversie van een RS'je it is.

Met alle focus binnen de Volkswagen Group op elektrisch rijden, moet het uiteraard met Reil ook even over stroomAudi's gaan. Komen er ook elektrische RS-modellen voor de milieuvriendelijke linkerbaanknaller? "De vraag is niet of we het doen, maar wanneer we het doen." Duidelijk. Die stekker-RS is dus een kwestie van tijd.