Henrik Fisker is een briljant tekenaar die als loonslaaf onder meer verantwoordelijk was voor uitstekende creaties zoals de Aston Martin DB9 en BMW Z8. Niks mis met zijn designskills dus, alleen als voorman van een eigen automerk blijft het succes nog uit.
De Deen begon zijn luchtkastelenkruistocht met Fisker Coachbuild, waarmee hij body's maakte voor bestaande modellen. Het merk creëerde onder meer de Fisker Tramonto op basis van een Mercedes SL55 AMG. Nooit van gehoord? Dat kan kloppen, want het liep voor geen meter en slechts een handvol auto's verliet de werkplaats.
Daarna besloot hij het groter aan te pakken met Fisker Automotives. Een volwaardig automerk dat ons de hybride Fisker Karma schonk. De productie werd opgestart, auto's werden verkocht en met name dankzij het gunstige belastingklimaat in de polder zagen we de gestroomlijnde vierdeurs nog regelmatig op de weg. Even waren de luchtkastelen neergedaald in de realiteit en leek het merk zich te vestigen in de snel veranderende automarkt.
Toch spatte de droom al snel uit elkaar. De batterijleverancier ging failliet, Henrik stapte uit het bedrijf wegens onenigheid over de strategie en niet veel later ging het bedrijf op de fles. Een Chinees kocht de restanten op en brengt deze opgewarmde kliekjes nu alsnog op de markt.
Henrik werkte ondertussen in het diepste geheim aan zijn volgende autoproject. De naam? Fisker natuurlijk! De man plakt nu eenmaal als een Donald Trump overal zijn eigen naam op. Fisker Inc. zal volgend jaar een volledig elektrische premium auto presenteren. De ontwerper noemt het zelf "de spirituele opvolger" van de Karma. De nieuwe auto beschikt over compleet nieuwe batterijtechnologie. "We hebben technologie die niemand anders heeft. En er is niemand die maar in de buurt komt van wat wij doen."
Deze woorden moeten mensen ongetwijfeld enthousiast maken voor het nieuwe model, maar het voedt bij ons vooral het wantrouwen. Hoe komt deze kleine startup aan revolutionaire batterijtechniek, die autogiganten met miljardenbudgetten blijkbaar niet hebben? De precieze details blijven nog geheim, maar volgens Fisker zit de vernieuwing in de manier waarop de batterijen worden verpakt.
Het resultaat is volgens de tekenaar een auto met een actieradius van ruim 400 mijl (644 kilometer) en een batterijpakket dat de hele levensduur van de auto meegaat. "Hij wordt sportief en ruim." Henrik claimt meer hoofd- en beenruimte dan zijn directe concurrenten. Fisker heeft blijkbaar goed naar Tesla gekeken als het gaat om de introductie van een nieuwe line-up, want mocht de nieuweling een succes worden, dan wil het concern een kleinere en meer betaalbaar model laten volgen.
Kort samengevat wil Fisker volgend jaar een compleet nieuw model presenteren dat de concurrentie overtreft op het gebied van actieradius, sportiviteit en ruimte en dat ook nog eens doet met nog nooit eerder vertoonde supertechnologie. Het lijkt ons duidelijk, deze ambitieuze droom verdient zeker vier Mullers van de vijf.
The Original Fisker is back. I am very proud to be launching Fisker Inc. With a game changing battery technology.. pic.twitter.com/8RHvUWSqTq
— Henrik Fisker (@henrikfisker) October 4, 2016