Hoe gaat Google eigenlijk verdienen aan zijn zelfrijdende auto?

Google bouwt een zelfrijdende auto. En dat klinkt allemaal hot, happening en heel erg innovatief want die voejrtuigen hebben gewoojn de toekomst hoojr. Gelul. Er is pas toekomst bij een verdienmodel. Hoe ziet dat van Google eruit?

Googles oppernerd Larry Page heeft laten weten dat hij niets voelt voor semi-zelfrijdende auto's. Het moet his way ánd the highway anders gaat hele feest niet door. Dus geen gezeik met systemen die verwachten dat de menselijke chauffeur ineens ingrijpt als het mis dreigt te gaan en verder imperfectie tot deugd hebben verheven.

Page wil een perfect zelfrijdend systeem. Dat bestaat niet, dat weet PropagandaPage ook wel, dus het is marketing. Edoch, volledig zelfrijdend willen gaan, roept wel een interessante vraag op: hoe de fuck gaat Google eigenlijk geld verdienen aan die zelfrijdende droom van ze? Want dat je de toekomst ontwikkelt, wil niet zeggen dat de toekomst voor je gaat betalen. 

Er is een aantal mogelijkheden. De eerste bestaat erin dat Google zelf auto's gaat bouwen en dus zowel de hardware als de software voor zijn rekening gaat nemen. Dat lijkt ons bijna onvoorstelbaar, omdat Googles idee van hardware er uitziet als bovenstaand beeld. Alleen een overtuigd gebruiker van tweedehands deuglinnen zal hier ooit mee durven rondrijden. Ook de otoos door een andere partij laten maken lijkt niet enorm Google om te doen. Auto's zitten Google niet in het bloed, codes tikken wel.

Maar goed, wat moet je met zelfrij-software als je zelf de auto's niet hebt om het in te stoppen? Dat is de tweede mogelijkheid: dan moet je die software verkopen, of, in Googles geval, onder licentie laten gebruiken. De vraag is alleen wie dat wil kopen. No way dat Mercedes of Volvo, die lekker op weg zijn die technologie zelf te ontwikkelen, hun software van Google betrekken. Want Google wil zonder meer de automobilistendata (voor zichzelf houden).

Our best bet: Google gaat achterblijvers in zelfrijdende technologie aanspreken en hun een product aansmeren. Google verdient al het geld en de achterblijver heeft fancypancy auto's. Semi-win-win.