Sainz snapt niet dat Verstappen 'the chosen one' is

Zware tijden voor Carlos Sainz. Dit seizoen werd Max verheven tot de goddelijkheid van Red Bull Racing en moest hij blijven aanmodderen in de middenmoot van Toro Rosso. Dat begrijpt de Spanjaard dus niet.

"Mensen vergeten dat toen Max naar Red Bull werd gepromoveerd het ook een zware tijd was voor mij en niet alleen voor Daniil Kvyat. Het was voor mij moeilijk te begrijpen waarom ik niet de uitverkorene was", zo treurt Sainz in een column. "De resultaten die ik behaalde in Barcelona (6), Monaco (8) en Canada (9) waren ook een manier om te zeggen tegen Red Bull 'jullie zitten ernaast, jullie hadden mij moeten kiezen. Ik ben daar boos over, want ik had in die positie willen zitten'.

Ja, die Spaanse ego kreeg een flinke deuk van de overstap van Verstappen. "Het voelde alsof ze me vertelden dat ik niet zo goed ben als Max, terwijl ik denk dat ik net zo goed ben of beter, zoals elke Formule 1-coureur denkt."

De mediastorm rond de omstreden rijderswissel is inmiddels gaan liggen en de 22-jarige Sainz heeft ook wat meer rust gevonden. "Buiten het racen om is het na het vertrek van Max wat rustiger geworden bij Toro Rosso. Maar de druk en de situatie in het team toen Max er nog was, is iets waar ik van geleerd heb. Het was ook iets wat me sterker heeft gemaakt, want als je rivaliteit hebt is dat vaak waar je het meeste leert."

Het vuur waarmee Sainz na de stoelendans zijn talent probeerde te bewijzen lijkt inmiddels een beetje gedoofd. Dat komt tevens doordat de prestaties van de Toro Rosso in de tweede helft van het seizoen erg tegenvallen. In de laatste vier race kwam Sainz niet verder dan een 15de, 14de, 11de en 17de plaats. Pijnlijk.

Daar komt nog bij dat het erop lijkt dat Red Bull een overstap van de coureur naar Renault heeft geblokkeerd. Dat claimt in ieder geval zijn vader op de Spaanse radio. “Carlos was erg dichtbij een vertrek", vertelt de oude baas. "Maar uiteindelijk liet Red Bull hem niet gaan. Ze wilden nog een jaar." Sainz heeft een contract met Red Bull tot en met 2017 en het lijkt er dus op dat hij hem moet uitzitten. Het zit die arme jongen ook niet mee.