Etnisch profilerende agenten VERBOTEN

NPO3-rappers in bijtellings-SUV's of 010-keepers in dikke Mercedessen langs de kant zetten, is verleden tijd. De Hoge Raad heeft bepaald dat de politie niet langer mag etnisch profileren in het verkeer.

De Hoge Raad legt de Zwarte Piet in de etnisch profileerdiscussie weer bij de politie. Hoewel het statistisch erg moeilijk te bewijzen is dat dienders zich hier aan schuldig maken, is nu ook juridisch besloten dat het in ieder geval niet door de beugel kan. Agenten mogen niet langer auto's langs de kant zetten op basis van uitsluitend de etnische of religieuze kenmerken of achtergronden van de bestuurder of inzittenden.

Achttienjarig Marokkaantje in een dikke BMW? Lekker laten rijden voortaan! De Hoge Raad kwam tot deze conclusie in een zaak over dynamische verkeerscontroles. Dat is de nette omschrijving voor controles waarbij agenten "willekeurige" auto's uit het verkeer halen voor een nadere inspectie. Hierbij gaat het vooral om automobilisten van wie de politie denkt dat ze criminele hobby's hebben. Deze controles worden vaak door de recherche en niet door de verkeerspolitie uitgevoerd.

Hoewel de headlines een maandje terug nog schreeuwden dat veertig procent van de controles die agenten doen omdat ze criminaliteit vermoeden niet valt te rechtvaardigen, bleek bij een nadere check van het onderzoeksrapport dat het hier om slechts enkele gevallen ging. En zelfs daarbij was etnisch profileren niet altijd als oorzaak aan te wijzen, zoals ene A. Lubach al eerder heeft uitgelegd.

In de praktijk zal er dan ook niet veel veranderen. Naast etnisch profileren zijn er genoeg andere redenen om iemand langs de kant te zetten. Een kapot achterlicht, een verlopen verzekering, een verdacht strafblad of het begaan van een kleine overtreding. Daarnaast reiken sommige verkeerverpestende tuigvloggers de redenen met vrachtwagenladingen tegelijk aan. Het etnisch profileren kan niet meer als reden gebruikt worden, maar voor auto's die de politie verdacht vindt, zal wel een nieuwe reden gevonden worden. Blijkt de hele discussie toch weer een typhoon in een glas water te zijn geweest.