Gisteren brak RTL het nieuws met de mededeling dat er - na een jarenlange terugtrekkende tendens - per 2017 nóg minder politie op de snelweg aanwezig is. Een totaal tegenstrijdig signaal in een tijd waarin eigenlijk iedereen hamert op meer controle en handhaving op hufters en alcomobilisten.
Van een echte snelwegpolitie is overigens geen sprake, de politie werkt alleen nog volgens regio's. Twee jaar geleden werd een task force met de naam 'team verkeershandhaving' opgericht die bestaat uit 40 man: de helft hiervan doet mobiele snelheidscontroles, de overige 20 zijn belast met het opsporen van wangedrag op de snelweg. Hierbij laten ze de lichte vergrijpen lopen en richten ze zich alleen op de grovere overtredingen. Met 11.000 boetes was er in ieder geval resultaat, maar het project kreeg een duur van 2 jaar en er is besloten dit niet te verlengen. Hoewel: de meest irritante helft, die mobiele snelheidscontroles doet, blijft wel actief. Want wat extra onschuldige doden door appende bestuurders moet kunnen, aan de andere kant ga je de kip met de gouden eieren niet slachten natuurlijk.
De 40 man gaan per 1 januari op in de Dienst Infrastructuur, een 1300-koppig onderdeel van de Landelijke Eenheid (het oude KLPD). Hoe dit precies handhaaft is niet duidelijk. Ondertussen is de Kamer over de zeik, en mogen alle specialisten - waaronder CDA-limbo's die het woord 'notoir' niet kunnen uitspreken - met gehaspelde powerquotes's leeglopen voor de aanwezige persmicrofoons. Minister Schultz, die vreemd genoeg over de kwestie gaat, komt ondertussen niet verder dan 'we gaan een andere invulling aan de controle geven'. Allemaal totaal niet geruststellend.
De woordvoerder van de Nationale Eenheid doet een duit in het zakje met de mededeling "De Dienst Infrastructuur gaat juist meer aandacht besteden aan wat we 'afleiding achter het stuur' noemen: appen en niet-handsfree bellen dus." Maar hoe precies? We gokken dat er misschien wel meer geleund gaat worden op de alom aanwezige verkeerscamera's. Hoewel budgetvriendelijk is dit een methode die weer minder leunt op mensenwerk, terwijl juist de interactie met iemand die je langs de kant van de weg zet voor veel mensen effectiever is dan een anonieme boete op de mat.
Foto: beelden van vroegah (1983), toen Beatrix je nog in een politie-Porsche kwam controleren.