Elektrische Aston Martin nu al in de problemen

Aston Martin heeft een tegenvaller voor zijn elektrische plannen. De partner in het ontwikkelen van stroommodellen, LeEco, verkeert in financiële problemen.

Het Britse sportautomerk heeft grote elektrische plannen en als het aan CEO Andy Palmer ligt, zoemt zelfs James Bond over een paar jaar door de straten. Als eerste resultaat van de vergroening van het merk zou volgend jaar een volledig elektrische versie van de Rapide verschijnen. Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag. Het Chinese bedrijf dat helpt bij de ontwikkeling is door zijn yuans heen. 

LeEco meldt zelf dat de financiële problemen zijn ontstaan door een onverwacht harde groei. Naast het helpen van de Britten met hun stekkerambitie, werkt het bedrijf mee aan het hyperluchtkasteel van Faraday Future en presenteerde het onlangs zelf een kruising tussen een Tesla en de Porsche Mission E als voorbode op een zelfrijdende elektrowagen die ze in productie willen nemen.

Bij de onthulling van dat laatste project meldde LeEco nog trots dat het ruim een miljard dollar had opgehaald bij investeerders, maar blijkbaar is dat geld nu alweer verdampt. CEO en miljardair Jia Yueting ziet het nog wel zitten en heeft als bijdrage zijn eigen salaris verlaagd naar 1 yuan per maand.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor Aston Martin. Het risico van dergelijke projecten uitbesteden is dat je het niet meer zelf in de hand hebt. Dat ontdekte Fisker ook toen de fabrikant waaraan ze de productie van de batterijen hadden uitbesteed plots op de fles ging.

Voorlopig bestaat LeEco in ieder geval nog en houden we hoop dat we in 2017 gewoon een stekkerAston gaan zien. Maar we adviseren Palmer om de volgende keer gewoon een gevestigde naam als partner te nemen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2e905598cfc', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });