Oud Blik: Hoe een ouwe Corvette de opkomst van Trump had kunnen voorkomen

Als je zo de cijfertjes bekijkt van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, dan is één ding zeker: Trump heeft vooral gewonnen omdat mensen Hillary een ontzettende graftak vinden.

Obamastemmers liepen over naar Trump, minorities vonden ‘m leuker dan Romney en McCain en, erger nog, een groot deel van het Democratische electoraat gaf simpelweg te weinig fucks om uit bed te komen om het vakkie HRC in te kleuren. Dit had allemaal voorkomen kunnen worden door een wel heel bijzondere kandidaat: de Corvette Stingray van Joe Biden.

 In een prachtig filmpje van komiek Jay Leno mag Joe Biden, glimmend van trots, vertellen over zijn Corvette. Onder zware politiebegeleiding mag hij voor het eerst in jaren op een afgesloten circuit weer eens karren in de auto die hij al sinds zijn huwelijk in 1967 in zijn bezit heeft. Het is mooi beeld. Een groot contrast met de clowneske idioterie van Trump en zijn wall, zijn deportatieretoriek en ander onverkwikkelijk en incoherent geratel. Ingekort tot reclamelengte en miljoenmiljard keer de Amerikaanse huishoudens instralen: de Democrats hadden met een dergelijke promotie voor Biden vast meer kiezers gehad dan met attack adds voor Hillary. Vette muziek, burnouts, een ronkende V8. Meer heeft de mens toch niet nodig? De oranje clown was machteloos geweest. Misschien had het niet de intersectionele genderdrammers van kleur overgehaald die de toon bepalen bij de Democraten en in de Democratisch gezinde progressieve media overgehaald, maar de blue collar workers die massaal van de Democraten zijn overgelopen naar Trump, die wel.

Ergens lijkt het erop dat het electoraat terug wil naar de tijd dat men met harde dollars solide wagens kon kopen, in plaats van plastic schulden met plastic wagens leasen. In een zee van zielloos plastic is een echte auto van staal, leer en rubber een verademing. Niet pielen met usb-stekkertjes en software, maar gewoon met een wrench wrenchen aan een wrenchding. Het is typerend dat de verpauperde blanke middenklasse van het Amerikaanse platteland zich definieert als “People that can fix their own truck”. Deze mensen stemden massaal Trump. Trots op hun afkomst, hun wagen en hun land; net als Joe Biden poetsen ze het liefst hun muscle car, al was het maar in hun fantasy garage. 

Make America Great Again vertegenwoordigt een verlangen naar de goeie ouwe tijd van de vorige eeuw, de eeuw van de auto: geen files, geen gezemel over smeltende poolkappen, fantastische landjachten uit Motor City. A car in every driveway and a chicken in every pot. Trump beloofde dit: bij een vrijhandelaar en voorstander van de schuldeneconomie zoals Hillary Clinton hebben deze mensen niets te zoeken, maar bij Joe en zijn Corvette hadden een hoop deplorables vast gedacht: ja, dit is de Amerikaanse Droom.