Ferrari's baas is er klaar mee: F1-budget aan banden

De tijd van blanco cheques voor Scuderia Ferrari is voorbij. Onder Sergio Marchionne's leiding moet het team maar wat creatiever worden, want de geldkraan gaat DICHT, zo waarschuwt de grote truidragende roerganger.

Hoewel openbare cijfers ontbreken is de algemene consensus dat Ferrari het hoogste budget heeft van alle F1-teams. Hierbij worden de Italianen geholpen door een dealtje met Bernie Ecclestone, die het als enige team elk seizoen een flinke bonus toeschuift als dank voor de jarenlange deelname aan de hoogste raceklasse.

Maar met alleen heel veel geld kom je er niet, zo bewijzen de huidige magere jaren. Voor de laatste constructeurstitel moeten we terug naar 2008 en dit seizoen lijkt Ferrari alleen maar verder verwijderd van de top dan het vorig jaar was. Tel hierbij op dat voormalig Ferrari-baas Luca di Montezemolo het veld moest ruimen voor de meer accountant-achtig denkende Sergio Marchionne en je weet dat de broekriem aangehaald gaat worden. Want ook al valt het al decennia onder invloed van Fiat, Ferrari opereerde vroeger veel zelfstandiger dan tegenwoordig, nu het een baas heeft die ook over de verliesgevende merken gaat.

Voor de consumentendivisie betekent dit dat de hele strenge cap op productieaantallen er af gaat, voor het raceteam betekent dit dat er zakelijker en resultaatgerichter gedacht wordt. Komt die powerquote: "I'm going to tell you something honestly - I've thrown all the money I'd like to throw at that [the F1 team]." Heel begrijpelijk, aangezien het grote Ferrari met zijn dikke budget en twee rijders die tientallen miljoenen verdienen er sinds Marchionne's aantreden nog niet in is geslaagd ook maar één race te winnen.

Ferrari heeft zijn hoop nu op 2017 gevestigd en het zou zomaar kunnen dat ze volgend jaar weer om de prijzen meedoen, maar de tijd dat er simpelweg extra stapels cash als smeermiddel tegen het raceteam werden gesmeten komt onder Marchionne niet meer terug, zo veel is duidelijk. Overigens heeft het team wel eens langer droog gestaan: tussen 1984 en 1998 wist Ferrari geen enkel constructeurskampioenschap te winnen.

En dan is er nog de Formule E, een relatief jonge raceklasse waar menig autofabrikant maar wat graag aan meedoet. De kosten zijn relatief laag en het is goed voor je imago danwel PR, mocht je elektrische personenauto's in de pijplijn hebben zitten. Audi heeft zijn immense WEC/Le Mans-budget al ingeruild voor een deelname aan de Formule E (vanaf volgend jaar), en ook Marchionne zegt het met Ferrari te overwegen. Als criteria geeft hij wel aan dat de autowissel mid-race moet verdwijnen en er meer vrijheid voor technische ontwikkeling moet komen. 

Mooie bak zou dat zijn, Vettel die potentieel van een F1-bolide overstapt op een Formule E-unit. Kunnen we zijn ge-mimimimimi nog wat beter horen boven de stilte van de aandrijflijn uit. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2b55db60210', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });