BREEK: McLaren maakt opvolger van de legendarische F1

Het hoge woord is eruit: McLaren gaat gewoon een driezits hypercar bouwen als spirituele opvolger van de F1.

Goed voor de geloofwaardigheid dit. McLaren bevestigt vandaag dat ze de auto gaan bouwen waarvan ze beweerden dat ze hem echt niet zouden maken. Het wordt een hypercar met de bekende opstelling van drie stoelen in het interieur, zoals dat ook in de legendarische F1 het geval was.

Behalve de stoelen heeft de nieuweling weinig overeenkomsten met de held uit de jaren 90. Het aangekondigde model moet namelijk een "hyper-GT" worden en dus geen pure sportauto. We verwachten dat dit vooral tot uiting komt in een bijzonder luxueus interieur, waar de originele F1 nogal kaal was van binnen.

De vermogen van de BP23 (codenaam staat voor Bespoke Project 2 met 3 stoelen) zal ook niet meer uit een natuurlijk ademende V12 getrokken worden. Dat is niet meer van deze groene tijd en daarom komt er gewoon een hybride aandrijving in te liggen, zoals de P1 ook al heeft. Daarnaast is het veel goedkoper om de bestaande V8 te gebruiken dan zelf een V12 te ontwikkelen of in te kopen.

McLaren laat weten dat het nieuwe topmodel in een oplage van slechts 106 stuks wordt gebouwd. Dat zijn er precies evenveel als alle varianten van de F1 samen. Zoals gebruikelijk zijn alle exemplaren al verkocht aan rijke verzamelaars die in het geheim zijn ingelicht over dit project. Dit is dus de zoveelste auto die je alleen kan bemachtigen als je tot de circle jerk incrowd van een supercarmerk hoort. Een trend die we zeker niet toejuichen. Iedereen die niet bij dit groepje hoort, mag van de zijlijn blijven toekijken als de eerste auto's in 2019 worden geleverd.