Koenigsegg vervangt in zijn eentje de hele Formule 1

Christian von Koenigsegg, beter bekend als de gøddelijke käle achter het naar hem genoemde automerk, vindt aan de lopende band dingen uit die auto's beter maken. Zijn nieuwste innovatie laat zien dat Koenigsegg de Formule 1 overbodig maakt.

We hebben vreselijk veel aan Formule 1 te danken. Innovaties als vier kleppen per cilinder, actieve ophanging en de ontwikkeling van aerodynamische koetsen komen bijvoorbeeld oorspronkelijk uit de koningsklasse van de racerij. Maar wat de Formule 1 miljarden kost, prutst Christian von Koenigsegg in zijn eentje voor elkaar. Zo gaf hij ons al een transmissieloze hypercar en nu gaat zijn  laatste nokkenas-slopende inventie ook de wereld veranderen.

Een auto zonder nokkenas is de auto van de nabije toekomst. (Lees hier een perfecte samenvatting van de technologie die de kleppen in uw motor individueel bedient.) Het punt is dat baanbrekende technologie doorsijpelt naar meer alledaagse auto's. Dit is altijd één van de argumenten voor de Formule 1 geweest. 

Nu slingert Freevalve zijn nokkenasloze motor dus in een auto van het Chinese merk Qoros. Het resultaat is tamelijk te gek: "The 1.6 litre, port injected, turbocharged engine is rated at 230 hp and 320 Nm, representing a 47% gain in power and 45% more torque, with 15% better fuel economy." Dat is een enorme verbetering in de prestaties. En we hebben hier niet over een honderd jaar oude trekkermotor. Het blok is zes jaar oud en werd ontwikkeld in Duitsland en Oostenrijk. Ook is het blok door het wegsnijden van de nokkenas twintig kilo lichter.

Echt, iedereen (ook wij) heeft het altijd wel over Elon Musk, maar de ware tovenaar is Koenigsegg.