Elektrische sportauto Maserati komt in 2020

Remember de Maserati Alfieri Concept uit 2014? Maserati members! In 2020 moet hij eindelijk op de markt komen, maar dan wel met een stekker.

De Alfieri was een hoogtepuntje van de autoshow van Genève in 2014. Maserati presenteerde de goedgevormde concept car in het jaar dat het Fiat-concern zijn vijfjarenplan voor alle submerken toonde. De fans van de drietand konden toeterturkend door de straten, want het plan voorzag een productieversie van de Alfieri in 2016. De coupé zou de beschikking krijgen over een goedklinkende V6 die in het topmodel goed is voor 520 pk. Twee jaar later zou de cabriolet volgen.

We zitten ondertussen in het laatste gedeelte van 2016 en we kunnen concluderen dat dit plan volkomen gefaald heeft. Er staat geen Alfieri in de showroom. Sterker nog, van het hele model is na de autoshow in Genève nauwelijks nog iets vernomen.

Gelukkig komt de auto nu weer bovendrijven. De targets van het originele plan zijn allang losgelaten en Maserati heeft nu andere doelen voor het model. De ijsbeermoordende V6 komt er nog wel, maar de spotlights worden op een volledig elektrische aandrijving gericht. Ja, ook de Italianen hebben een keer in de theebladeren getuurd en zijn tot de conclusie gekomen dat auto's in de toekomst een stekker hebben.

Opperbaas Sergio Marchionne gaf eerder al aan dat hij een Tesla-concurrent wil maken en nu is dus duidelijk dat Maserati deze taak toebedeeld krijgt. De Alfieri met een twinturbo V6 komt in 2019, maar een jaar later volgt dus een volledig elektrische versie. De specificaties daarvan zijn overigens nog onbekend, maar verwacht in ieder geval hilarisch snelle acceleratietijden om het gebrek aan een goede soundtrack te compenseren.

Hoewel de Alfieri een beetje Italiaanse schoonheid kan brengen in het vrij saaie segment van elektrische auto's, zijn we sceptisch over het potentiële succes. Op een Fiat 500 met een stekker na heeft Fiat Chrysler Automobiles geen ervaring met stroommobielen. Ze hebben dus een enorme achterstand te overbruggen. Zeker als je bedenkt dat Tesla en andere concurrenten in de komende jaren ook nog grote stappen gaan maken. De drietand heeft er in ieder geval alle vertrouwen in, wat eerder dat jaar wel bleek toen Maserati's engineeringbaas Roberto Fedeli even helemaal los ging op de matige kwaliteit van de Amerikaanse concurrent.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6aa1cdef00d', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });