Deze 5 fabrikanten gaan Tesla's supercharger beconcurreren

De plannen liggen er al jaren, maar zeer binnenkort worden ze ook echt concreet: BMW, Audi, Porsche, Daimler en Ford gaan een Europees snellaadnetwerk aanleggen dat Tesla's supercharger in theorie van zijn sokken blaast.

Voor wie nog niet bekend was met het CharIn-initiatief: deze werkgroep van autofabrikanten en stroomleveranciers streeft er naar via het Combined Charging System (CCS) snelladen te bevorderen. Zojuist maakten vijf deelnemers bekend vanaf eind volgend jaar een snellaadnetwerk langs de Europese snelwegen uit te rollen. Aanvankelijk wordt gemikt op 400 locaties, per 2020 moeten al duizenden nieuwe punten in het leven zijn geroepen. Geen overbodige luxe als je er van uit gaat dat alleen Porsche al 20.000 Mission-e's wil verkopen en VW op miljoenen elektrische auto's in 2025 mikt. Alleen Tesla heeft met zijn handvol auto's al dik 2.000 snellaadpunten.

Het laden aan het paradepaardje der snellaadfetisjisten gaat in eerste instantie met een maximumsnelheid van 150 kW (400V, 350A), in de toekomst moet dit opgeschroefd worden naar 350 kW (1000V, 350A). De reden voor de nadruk op voltage ligt in het gegeven dat je voor een hoger amperage onwerkbaar dikke kabels nodig hebt.

U ziet aan de namen van de deelnemers dat Tesla er niet bij is, ondanks het feit dat de Amerikanen in februari van dit jaar toetraden tot de CharIn-werkgroep. Dit heeft meerdere redenen: ten eerste is de huidige Tesla-structuur incompatibel met CCS. Tesla gebruikt voor zijn superchargers een modificatie van de gewone, 7-polige Type 2-stekker en zijn modellen hebben nog niet de twee DC-snellaadpinnen die zich bij CCS-conforme modellen onderaan bevinden (zie afbeelding). Daarnaast kunnen alleen Tesla's van de superchargers gebruik maken, waardoor het er op lijkt dat -althans voorlopig- de twee standaarden naast elkaar komen te bestaan.

Tesla's huidige superchargers halen maximale laadsnelheden van 120 tot 135 kW, waarbij in het achterhoofd gehouden moet worden dat de snelheid afneemt naarmate de batterij verder gevuld wordt.

Bovenstaande snelladers lijken vooralsnog alleen echt interessant voor de nog te onthullen auto's met een accupakket van tegen de 100 kWh, modellen als de Ampera-e (van het niet aan dit initiatief deelnemende medelid GM/Opel) zouden eventueel ook wel geladen kunnen worden, hoewel dit model bij ons weten niet meer dan 50 kW aan input aankan. En hiermee komen we meteen bij een ander belangrijk punt: ook al is het aanbod er aan krachtstroom, in hoeverre kunnen auto's dit ook daadwerkelijk opnemen? Met andere woorden: is een accupakket in staat om daadwerkelijk 350 kW aan stroom (en bijbehorende hitte) in één klap te absorberen en te verdelen over zijn subpakketten? Mochten hier mensen meelezen die meer verstand van zaken hebben dan wij, laat hier vooral je licht over schijnen.

Overigens zorgen de elektrische ontwikkelingen voor een interessante situatie: de fabrikanten leggen nu ook de hand op de 'brandstofvoorziening' van elektrische auto's, twee zaken die nu nog strikt gescheiden zijn. De stroom zelf wordt weliswaar van derden (de Eneco's en e-on's) betrokken, maar de infrastructuur is wel degelijk in handen van de autobusiness. Zo ook van Ford dat eigenlijk nog geen enkele serieuze elektrische auto heeft aangekondigd, hoewel we binnen afzienbare tijd iets over de Model E verwachten te horen. We zouden voor verdere informatie naar de CharIn-site verwijzen, maar deze blijkt aan alle kanten te zuigen. Doe dus maar niet.