'GP Frankrijk keert na 10 jaar afwezigheid terug'

Nee maar. Als we de Fransmediaas mogen geloven krijgt Frankrijk voor het eerst in een decennium weer een Grand Prix. Komt die ommezwaai terug naar Europa!

In oude tijden was een Franse GP vanzelfsprekend. Jaar na jaar stond het mooie bochtige en langzame Magny-Cours op de kalender, maar na 2008 kregen de Fransen de financiering niet meer rond. Daarom staat de onlangs afgezwaaide Felipe Massa in de boeken als de laatste winnaar van een Franse GP, destijds in een Ferrari. De MotoGP bleef wel op  Magny-Cours rijden maar ook de motorboys zijn tegenwoordig uitgeweken naar het circuit van Le Mans. 

Maarrr....vive la France, la gloire de la patrie, sacre bleu en meer van dat: de GP van Frankrijk keert volgens L'Equipe terug. De krant meldt dat er een vijfjarige deal is met het circuit van Paul Ricard (ook wel Le Castellet genoemd). Vanaf 2018 moet er gewoon weer een Franse GP zijn, die in augustus moet plaatsvinden, ongeveer hetzelfde tijdvak als waar Spa-Francorchamps nu in zit. Een officiële aankondiging zou maandag volgen.

Met Romain Grosjean en Esteban Ocon telt het deelnemersveld  momenteel anderhalve Fransoos, en Franse inbreng is best essentieel voor de bezoekersopkomst als je een evenement in Frankrijk organiseert. Wij zeggen geen nee tegen nog een GP iets dichter in de buurt, ook al moet je wel iets verder Frankrijk in dan vroeger bij Magny-Cours. Desalniettemin is het altijd nog dichter bij dan Maleisië of Singapore, die van de kalender gaan verdwijnen.

Paul Ricard is geen vreemde voor de F1. Op het circuit testte Pirelli dit jaar de nieuwe regenbanden voor volgend jaar. Daarnaast is het de plek waar de LMP1-bolides testen voorafgaand aan het WEC-seizoen en de 24 uur van Le Mans. Het is tevens de plek waar in het verleden enkele epische crashes plaatsvonden, de meest bizarre was wellicht de pace car die een ongeluk veroorzaakte. 

Hoe dan ook: nieuwe GP van Frankrijk? Bien sûr!

Foto: de Franse GP van 2001, die eindigde in een 1-2 voor de broertjes Schumacher (Jos werd dertiende).