Officieel. 400 km/u snelle AM-RB001 is uitverkocht

U was in de markt voor een zeldzame en machtig snelle V12-racer van Red Bull en Aston Martin? Dan mag u met uw €3 miljoen plus de kruimels vanaf 2019 de occasionmarkt op.

Hoewel we nog een jaar of twee moeten wachten op de eerste AM-RB001-exemplaren bespeelt het samenwerkingsverband Red Bull-Aston Martin de PR-trommels als een motherfucker. In interviewtjes hier en daar wordt steeds een klein brokje nieuwe informatie onthuld, waardoor het V12-beest continu opnieuw in de schijnwerpers wordt gezet.

First things first: de makers laten zojuist weten dat alle exemplaren officieel uitverkocht zijn. Dit verbaast niemand, er worden slechts 150 gemaakt en de vraag was vele malen groter dan het aanbod. De melding is derhalve niet veel meer dan een formaliteit. Dan de nieuwe informatie: ondanks bakken met downforce  zal de auto in staat zijn een maximumsnelheid van meer dan 400 km/u te halen. In een interview met Motoring laat design director Marek Reichmann weten dat de atmosferische en superhoogtoerige V12, die een inhoud van 6 tot 7 liter krijgt, goed is voor een top van 250 mph (402 km/u). Het genie van Adrian Newey (die over de aerodynamica gaat) moet hier een flinke bijdrage in leveren. Dat, en het feit dat de auto slechts 1.000 kg gaat wegen.

Deze onthulling komt bovenop eerdere claims dat 0-320-0 km/u in 15 seconden kan en dat de laterale acceleratie maximaal 4G gaat bedragen; vier keer het lichaamsgewicht van de coureur dus. Eerst komt er een versie met straattoelating, later volgt een track only-variant, als een waardige Vulcan-opvolger. De eerste klanten krijgen hun auto eind 2018 geleverd, in de loop van 2019 volgt de bulk van de productie.

Mocht Max tegen die tijd nog verbonden zijn aan Red Bull, dan sluiten we niet uit dat hij het exclusieve speeltje wat promotionele luister mag gaan bijzetten.  Aston Martin en Red Bull maakten vandaag bekend dat ze hun 'innovation partnership' gaan verlengen, dus daar ligt het niet aan.