Zuipende bestuurders hebben vrij spel

Alcomobilisten lijken onder aan het prioriteitenlijstje van de politie te staan. Het aantal alcoholcontroles is dit jaar gekelderd ten opzichte van vorig jaar en de fluorescerende hesjes van Veilig Verkeer Nederland maken zich zorgen.

Heb jij het afgelopen jaar een keer moeten blazen? Zo ja, dan ben je één van de weinigen, want het aantal alcoholcontroles is bedroevend laag. Veilig Verkeer Nederland schuift met hun BOB-campagne (bekend van lelijke sleutelhangers) vaak aan bij de blaastesten van de politie, maar ziet hun agenda steeds leger worden. Vorig jaar waren ze nog tweehonderd keer bij een controle aanwezig, maar voor 2016 staat de teller pas op 23 blaasfestijnen en er is weinig tijd meer om de achterstand in te halen.

"We zien minder aandacht om dat uit te voeren, dus daar is iets aan de hand", verklaart VVN-woordvoerder Rob Stomphorst bij BNR. "Wij merken dat de interesse kennelijk wat terugloopt." 

VVN viert dit jaar juist feest, omdat hun BOB-campagne al vijftien jaar bestaat. Ja mensen, we roepen al sinds 2001 'Bob jij of Bob ik?' tegen elkaar en de organisatie deelt al anderhalf decennium gele stukjes schuim met een ringetje uit. Voel je je al oud? 

De organisatie is erg tevreden over de campagne. Niet alleen omdat het lekker goedkoop is om vijftien jaar op dezelfde slogan te teren, maar ook omdat het aantal automobilisten dat bij een controle te veel had gedronken sinds 2002 is gehalveerd. In 2002 ging vier procent van alle blazers nog over de schreef en vorig jaar was dat nog maar 1,7 procent. 

Best goede cijfers, maar dat betekent ook dat die bijna twee procent van de gecontroleerde bestuurders het nog steeds geen probleem vindt om voor het rijden een paar gele rakkers weg te tikken. Als de pakkans dan ook nog eens verdampt, komen we natuurlijk nooit van die alcomobilisten af.