Google is er klaar mee: 'geen eigen autonome auto'

Over het algemeen heeft Google de 'Midas touch', maar niet alles dat de techgigant aanraakt verandert in goud. Net als Apple lijkt Google nu het tweede miljardenbedrijf te zijn dat zijn tanden stuk bijt op een eigen auto.

Google is altijd veel opener geweest over zijn autoprogramma dan Apple, maar dat zegt niet heel veel: het is fysiek onmogelijk om minder mededeelzaam te zijn dan Apple is over zijn vorderingen in de mobiliteitsbranche. Nog voordat bedrijven als Uber bestonden en Tesla zijn eerste Model S'en uitleverde had Google een vloot van autonome Priussen en Lexussen rijden om kennis te vergaren en ervaring op te doen op dit gebied.

In 2014 ging Google een stap verder door in Californië een elektrisch prototype zonder pedalen en stuur te presenteren, vergezeld door plannen om in 2020 met productieklare exemplaren op de markt te komen. Echter, in de race richting de eerste autonome auto legt Google het in toenemende mate af tegen concurrenten als Uber en Tesla, die vele malen meer echte kilometers maken en zo een arsenaal aan data vergaren. Volgens insiders gaat moederbedrijf Alphabet de auto-activiteiten nu uit het geheimzinnige Google X halen, om ze als nieuwe divisie onder de Alphabet-paraplu te hangen. Dit meldt The Information.

Het gegeven dat andere partijen ambitieuzer lijken te zijn op het gebied van autonome mobiliteit dan Google heeft er toe geleid dat er aardig wat talent is weggelopen. Zo gingen drie hoge werknemers weg om hun eigen startup Otto te beginnen, dat zich momenteel vooral op de truckersmarkt richt. Binnen negen maanden (!) na de oprichting werd Otto voor honderden miljoenen dollars door Uber opgeslokt. Ook CTO Chris Urmson nam al de benen bij Google.

Google's autoproject - dat intern gezelschap kreeg van dit vliegende auto-initiatief - buffelt echter gewoon door, doch lijkt de koers gewijzigd te worden: in plaats van zelf een auto te bouwen lijkt Google nu vooral zijn kennis in een product dat door een gevestigde partij gebouwd wordt te willen steken. Zeg maar net zoals het altijd met Android deed, tot de recente komst van de Pixel) smartphones. Daarnaast ziet Google het succes van Uber en wil het met in samenwerking met gevestigde fabrikanten de concurrentie aangaan. Het ligt voor de hand dat dit FCA-dochter Chrysler wordt, die heeft al een paar dozijn Pacifica-minivans aan Google verstrekt.