Tesla gaat optreden tegen Supercharger-misbruik

Voor een elektrische rijder is niets zo vervelend als op een laadplek komen waar alle plekken bezet zijn. Dit gebeurt in toenemende mate bij superchargers, waar mensen hun auto rustig de hele nacht laten staan. Daarom gaat Tesla actie ondernemen.

Misbruik is per definitie negatief, of dit nou gebeurt door katholieke priesters, mensen zonder respect voor ijskoude motoren en toerenbegrenzers, of kale neten die wél een auto van dik 100.000 euro kopen maar te krenterig zijn om hier een paar euro aan stroom op eigen rekening in te gooien. Dat is echter wat nog wel eens schijnt te gebeuren: iemand rijdt zijn Model S/X leeg, parkeert deze bij een Supercharger en komt hem doodleuk de volgende ochtend weer ophalen, ondertussen heel erg hard schijt hebbend aan het bordje bij elke supercharger dat je er maximaal een half uur mag parkeren/laden.

Stel je voor dat je als andere Teslarijder helemaal zonder sap zit en vervolgens extra lang mag wachten aan een supercharger omdat de helft van de zuilen wordt bezet door Jandoedels die ze als veredelde parkeerplek gebruiken. Voor welwillende klanten is dit een doorn in het oog, en één van hen had er dermate genoeg van dat hij besloot de grote baas aan te schrijven. Die vervolgens netjes reageerde:

De vraag is nu: in welke vorm gaat de actie zich manifesteren? Zodra een laadkabel ingeplugd is wordt deze geborgd door middel van een pen, waardoor iemand anders deze niet zomaar uit een auto kan trekken. Een mogelijke oplossing is om de kabel te ontgrendelen als het accupakket van de auto (grotendeels) vol is, maar bij een Supercharger lost dit niets op: de kabels zijn onderdeel van de zuil, en ze zijn dermate kort dat je hem niet naar een andere Tesla kunt trekken. Gelukkig zijn er alternatieven, we opperen er een paar:

Recidivisten een tijdelijke SC-ban geven. Volwassenen die zich niet kunnen gedragen mag je best als kinderen behandelen, dus pak ze maar hun speelgoed af. Iemand die anderen herhaaldelijk het laden onmogelijk maakt mag best zelf even een weekje of twee zonder supercharger.

Tesla God mode. Tesla kan alles aansturen, dus waarom zou je niet de kabel ontgrendelen en de auto vervolgens via de summon-functie bij de zuil wegrijden. De autonome mogelijkheden zijn er al. Wel voorzien we hier een probleemje inzake mogelijk stukgetrokken peperdure Tesla-kabels.

PK-straf. Wie niet netjes omspringt met de geboden voorzieningen krijgt p*kstraf van Elon. Tesla kan immers alles van je auto op afstand aansturen, dus een over-the-air restrictor op je elektromotor moet ook kunnen. Wie waarschuwingen in de wind slaat wordt gekort op het vermogen dat op de weg wordt gebracht. Want voor P100D-alfamannetjes is niets zo vernederend als door een gewone 75 zoekgereden te worden.

Boete in supercharger-credits. Tesla's die langer dan een uur ingeplugd zijn kan je per tijdseenheid een aantal boetecredits in rekening brengen. Dit lijkt de meest reële strafmaatregel. Per 1 januari 2017 moeten Teslarijders immers betalen voor hun snelladers, waarmee Tesla een goed strafinstrument in handen krijgt. In een uur aan de supercharger heb je een volledig leeggereden Tesla tot 85% geladen, daarna moet je gewoon moven. Wie dat niet doet mag van ons gewoon elk kwartier een paar credits inleveren, bij herhaaldelijke overtredingen stijgt dit aantal.

De enige groep rijders die op deze manier nog buiten de greep van Tesla blijven zijn de huidige eigenaren, die ook na 1 januari gratis ongelimiteerde laadmomenten aan de supercharger krijgen. Maar hen kan je dan weer met een van de eerdergenoemde instrumenten aanpakken. Jammer dat het nodig is, maar het is gelukkig geen onoplosbaar probleem.

Het wachten is nu op de concrete maatregelen, we zijn benieuwd in hoeverre we goed zitten met onze suggesties. Misschien heeft u er nog een paar? Tesla leest mee...