Definitief. A27 en A12 krijgen extra rijstroken

Minister Schultz is onze spirit animal. Ondanks hevig verzet van asfaltantagonisten uit de milieuhoek bestijgt la Melanie stoïcijns haar bitumenwals en maakt Utrecht een stukje minder groen. Niet omdat ze dat leuk vindt, maar omdat het broodnodig is.

Over de verbreding van de A27 en A12 rond Utrecht wordt al jaren gesteggeld. Na tal van onderzoeken bepaalde Schultz al lang geleden dat een verbreding van de snelwegen het minste kwaad was om de doorstroming rond knooppunt Utrecht in de spits te verbeteren. Niemand asfalteert graag stukken bos uit een maniakale obsessie om maar meer, meer, meer asfalt neer te leggen, maar dat is wel hoe tegenstanders het beleid van Schultz deden voorkomen. Gisteren was ze in de regio, waar ze haar nieuwe definitieve plannen ontvouwde.

Al in 2013 leek de kogel door de kerk, toen uitte de minister de wens om in 2016 met de eerste werkzaamheden te beginnen, 30 jaar nadat de A27 in gebruik is genomen. Maar zoiets kan in Nederland inspraakland eindeloos vertraagd worden en zo kan het dat we met 2017 voor de deur pas echt definitief kunnen gaan verbreden. Soort van.

Volgens de plannen krijgt de A27 in beide richtingen 7 rijstroken, die echter niet aaneengesloten zijn, zoals in onderstaande animatie getoond wordt. Met 14 rijstroken in totaal wordt de A27 breed, maar niet de breedste weg van Nederland, dat is de A15/16 bij Ridderkerk, met 17 rijstroken (plaatje). De verbreding bij Utrecht moet de hardnekkige verkeersconstipatie in de regio het hoofd bieden, want het vervelende gegeven is dat iedereen tegelijkertijd de weg op gaat en dat half Nederland over Utrecht rijdt. Tegenstanders mogen Schultz als asfaltheks afschilderen maar dit lost de files en al het sluipverkeer in de gemeenten rond de snelwegen niet op. Extra rijstroken zijn geen garantie dat het verkeer doorstroomt, maar het zal in ieder geval geen kwaad doen. Ondertussen winnen alternatieven om het verkeer uit de spits te halen aan kracht: vandaag sprak LeasePlan zich uit voor rekeningrijden. 

Het bonusasfalt komt over een lengte van 20 kilometer, in combinatie met extra hoge geluidschermen voor omwonenden. In 2018 wordt een begin gemaakt, zes tot acht jaar later is de verbreding volgens planning klaar. Overigens hebben de Anne Knols van Nederland en andere tegenstanders nog steeds mogelijkheid tot protest: vanaf het inzagemoment op 19 januari hebben de opponenten zes weken de tijd om bezwaar te maken.

Foto: protest tegen verbreding A27, in 2013 alweer.

Update. In eerste instantie werd gesproken over 2x7 rijstroken, in werkelijkheid worden het meerdere clusters van 2-3 rijstroken.