Motorblokken worden te krachtig voor conventionele materialen

I am the God of hellfire and I bring you...power. De afgelopen jaren zijn dieselmotoren zoveel krachtiger geworden, vaak met allengs afnemende motorinhoud, dat gebruikelijke materialen als aluminium de druk en hitte niet meer kunnen weerstaan.

Managers geloven dat ze in oplossingen denken, maar dat is zelfoverschatting, bij uitstek ingenieurs denken in oplossingen. Nog een voordeel ten opzichte van managers is dat ingenieurs niet lijden aan de misvatting dat alles nieuw moet zijn omdat het anders niet telt. Dus als aluminium zuigers niet langer volstaan in de hogedrukmotoren van vandaag, zijn ze niet bang om een stap terug te zetten en weer voor ouderwets staal te gaan. Overigens niet zonder ondertussen zowel de uitstoot verkleinen als de kracht te vergroten. 

Stalen zuigers zijn in Europa vrij uniek, maar doordat vooral dieselmotoren de druk in de verbrandingskamers steeds verder opvoeren en de hitte toeneemt, lijkt het erop dat de industrie voor snelle diesels terugkeert naar het oude vertrouwde staal. De voordelen zijn groot. Niet alleen is staal drie keer sterker dan aluminium, per saldo zijn deze zuigers ook lichter omdat ze dunner zijn.

Wie de ontploffing van een zelfontbrander wil opvangen, moet een flinke aluminium zuiger hebben. Dat is een nadeel om ten minste twee redenen. In de eerste plaats is de benodigde hoeveelheid aluminium uiteindelijk zwaarder dan een stalen zuiger (hoewel staal natuurlijk wel een hogere soortelijke massa heeft). En in de tweede plaats betekent een een stalen zuiger - niet de zuigerstang, n.b. - dat het wrijvingsoppervlak tussen de wand van de cilinder en de zijkant van de zuiger, kleiner is. Dat verkleint frictie, wat nogal belangrijk is als je je bedenkt dat zestig procent van de frictie in een motorblok afkomstig is van de zuigers.

Het gevolg van deze reactionaire vooruitgang zijn blokken die minder uitstoot en meer kracht produceren. Bovendien gaat de brandstofconsumptie omlaag, want door kleinere onderdelen te gebruiken, kunnen motoren kleiner worden. Schaaf een paar centimeter van je blok af en de motorkap kan naar beneden, wat de aerodynamische eigenschappen ten goede komt. 

Moraal van het verhaal: niet door meerderheidsbesluiten en redevoeringen worden de grote vraagstukken van onze tijd beslist, maar door bloed en staal.