Frankrijk overweegt verwarmd F1-circuit

Het Franse circuit Paul Ricard is pas net terug op de F1-kalender, maar wil nu al meer. De baan wil de vaste locatie worden voor de tests die de sport voor het seizoen houdt. Daarvoor overweegt het zelfs verwarmd asfalt aan te bieden.

De baan wordt komend jaar voorzien van een vers laagje asfalt in voorbereiding op de terugkeer van de Franse Grand Prix in 2018. Daarbij overweegt de uitbater verwarming aan te leggen. Een beetje zoals huiselijke vloerverwarming, maar dan iets grootschaliger. Dat is niet alleen comfortabel voor de monteurs die hun voeten op aangenaam asfalt kunnen zetten, het is ook handig bij het testen van banden onder hogere temperaturen.

De afgelopen weken was er onder de F1-teams veel gedoe over de bandentesten van deze winter. Een aantal teams wilden graag naar Bahrein om in hogere temperaturen te testen, maar andere renstallen bleven liever in het koelere Barcelona. Uiteindelijk won de Spaanse baan in deze discussie, maar Paul Ricard wil volgend jaar een Frans alternatief bieden. Dit is dan net zo bereikbaar als Barcelona, maar dankzij de verwarming zijn testen met heet asfalt ook mogelijk. De verwarming zorgt er ook voor dat de baan de hele winter gebruikt kan worden voor tests en evenementen dat betekent natuurlijk weer meer potentiële inkomsten voor het circuit. 

Voor de teams zou het natuurlijk ideaal zijn om een baan te hebben waar de asfalttemperatuur constant is, omdat de data dan makkelijker is te vergelijken met elkaar. Alleen is de dwang om alles te controleren wel één van de grotere problemen in de sport. Als het zo doorgaat kan men net zo goed een overdekt stadion bouwen, waardoor ze het klimaat helemaal in de hand hebben. Het weer, en daarmee de temperatuur, is één van de weinige dingen dat nog kan verrassen in deze sport en misschien moeten we dat wel zo laten.