Uit onderzoek blijkt dat toeristen die net hun eerste stapjes in de polder zetten niet direct opgelicht willen worden. Dat komt later wel als ze in Amsterdam veel te dure joints roken en zich op een prostituee storten die een uurtarief rekent waar menig topadvocaat jaloers op is. Tot die tijd willen toeristen fatsoenlijk behandeld worden en redelijke prijzen betalen.
Daarom is Schiphol helemaal klaar met taxironselaars. De mannen zijn opdringerig en agressief, zo blijkt uit klachten. Daarnaast rekenen ze soms honderden euro's voor een tripje naar Amsterdam, iets dat normaal gesproken slechts een paar tientjes kost.
Ook de brave taxichauffeurs zijn de irritante ronselaars beu. Heb je net een berg geld betaald voor een plekje op Schiphols taxiplaats en denk je eindelijk tien seconden niet aan het feit dat Uber je beroep kapotsloopt, staat zo'n opdringerige ronselaar je klanten te stelen. Als blijkt dat Schiphol ook nog eens niets doet, dan zouden wij ook verdrietig worden als taxichauffeur.
Het probleem is dat Schiphol ook niets kon doen. De ronselaars waren het vliegveld al uitgetrapt, maar het plein voor de deuren van de luchthaven is openbaar terrein. Daar is het legaal voor ronselaars om toeristen aan te spreken en proberen over te halen in te stappen.
Tot nu. De burgemeester van Haarlemmermeer, gemeente met een paar huisje en een huge ass vliegveld, is er klaar mee en heeft een Algemene Plaatselijke Verordering uitgeschreven die het ronselen verbiedt.
Het is een tijdelijke oplossing, want ook de burgervader weet dat een APV niet lang standhoudt tegenover de landelijke taxiwet. Hij is daarom in gesprek met het ministerie van Infrastructuur om de taxiwet aan te passen. Dat zal nog wel even duren, maar voorlopig kunnen de gummiknuppels uit het vet, want de ronselaars moeten weg bij het vliegvelds.