De BPM is al lange tijd een doorn in het oog van de autokoper. Het is de belasting die er voor zorgt dat een Ford Mustang V8 hier 108.000 euro kost, terwijl hij bij onze zuiderburen vanaf 43.000 euro is te krijgen. De CO2-taks sloopt de bereikbaarheid van veel leuke modellen.
Die CO2-afhankelijkheid wordt nu een klein beetje aangepast, maar het gaat helaas weinig impact hebben. De opbouw van de BPM blijft hetzelfde. Je betaalt een vast basisbedrag en daar komt per gram CO2 een extra heffing bij. De uitstootheffing is opgedeeld in vijf schijven en hoe meer je uitbraakt, hoe hoger de prijs per gram.
Het vaste basisbedrag stijgt komend jaar van 175 naar 353 euro, maar in ruil daarvoor daalt de belasting in de eerste schijf (van 6 naar 2 euro per gram) en tweede schijf (van 69 naar 66 euro). De derde schijf stijgt een stukje (van 123 naar 145 euro) en de overige schijven blijven nagenoeg gelijk. Wel zijn de grenzen voor de tariefschijven aangepast, waardoor je eerder in een hogere schijf terecht komt.
Mochten al die cijfers een beetje beginnen te duizelen, dan staat het hieronder nog eens in een duidelijk tabelletje. Voor de Mustang betekent het nog steeds dat er 67.140 euro aan BPM overheen komt, dus echt heel veel beter wordt het niet.
Dit systeem is al nodeloos ingewikkeld, maar gelukkig zijn er ook nog een reeks aan uitzonderingen die het allemaal nog moeilijker maken. Zo zijn volledig elektrische auto's tot 2020 nog compleet vrijgesteld van BPM, maar betalen dieselauto's juist extra. Er is een dieseltoeslag van 86,69 euro per extra gram CO2 boven de 65 gram per kilometer. Dat tarief ligt daarmee volgend jaar een paar cent per gram hoger en de tariefgrens in gedaald van 67 naar 65 gram.
Hybrides hebben ook een uitzonderingspositie, want daar heeft de overheid weer compleet aparte berekening voor bedacht (zie onderstaande tabel).
Er is ook goed nieuws, want de MRB daalt een stukje. Dankzij een inflatiecorrectie wordt de belasting gemiddeld met 2,7 procent verlaagd. Hybrides met een CO2-uitstoot van minder dan 50 gr/km betalen slechts de helft van het normale tarief en volledig elektrische voertuigen betalen tot en met 2020 helemaal geen MRB.
De bijtellingsregels voor zakelijke rijders worden volgend jaar bijzonder overzichtelijk. Er blijven slechts twee categorieën over. Rijd je vanaf 2017 volledig elektrisch, dan val je in de 4 procent en anders heb je 22 procent bijtelling. Lekker makkelijk, dat zouden ze met meer regelingen moeten doen.