Overheid pakt meer MRB door afschaffen PHEV-subsidie

Mede door het afschaffen van de lage bijtelling op plugin-hybrides verwacht Nederland volgend jaar meer Motorrijtuigenbelasting (MRB) te incasseren. Voor het rijk ligt het bedrag met €4,01 miljard volgens raming weer op het niveau van 2015.

Naast de ruim 4 miljard die Den Haag opstrijkt begroten de provincies €1,56 miljard aan MRB-inkomsten, zo meldt het CBS. Bij elkaar komt dit uit op €5,6 miljard aan MRB die we betalen, ongeveer een derde van de €15,5 miljard aan milieubelastingen die de Nederlandse automobilist jaarlijks voor zijn rekening neemt.

Wie in Friesland, Flevoland of Gelderland woont heeft pech: deze drie provincies verhogen volgend jaar hun opcenten. Zuid-Holland daarentegen voert een structurele verlaging door.

Door eenvoudigere belastingregels betaalt iedere zakelijke rijder  met een auto die uitstoot genereert volgend jaar 22% fiscale bijtelling. Dit percentage ligt voor 'zuinige' PHEV's nu nog op 15%. Voor emissieloze auto's blijft het percentage 4%, maar hoewel de verwachting is dat het aantal elektrische auto's in 2017 sterk stijgt is dit nog steeds maar een fractie van wat er aan PHEV's verkocht werd. Eind november reden er in Nederland 12.500 EV's rond op een totaal aantal auto's van 8 miljoen. Het aantal PHEV's bedraagt met bijna 90.000 het zevenvoudige daarvan.

Mocht de overheid, wiens schuld ten opzichte van het BBP daalt tot de 60%-norm, verlegen zitten om een besteding van deze dik 4 miljard, dan hebben we nog wel een ideetje. Maar wie houden we voor de gek, de overheid zit nooit verlegen om een uitgave, ook al gaat deze bijna nooit naar infrastructuur. Toch, Pieter Omtzigt?