Zo ziet een trein er uit na een dagje Chinese smog

Mocht u zich afvragen hoe schadelijk smog precies is, kijk dan eens naar de hogesnelheidstrein nadat deze van Shanghai naar Beijing is gereden. Zo ogen de longen van een gemiddelde stadschinees waarschijnlijk ook.

De Chinese grote steden kampen nu al een week met een zwaar smog-alarm. De dikke rookmist hangt als een beklemmende deken boven het massaal kolengestookte land, vluchten worden geannuleerd en stukken snelweg dichtgegooid. Onderstaande timelapse toont hoe rap de smog zich meester maakt van de grote stad:

Maar de treinen buffelen door. De 5-6 uur durende HSL-verbinding tussen de metropolen Shanghai en Beijing klieft zich door de dikke soep vol fijnstof en kolengruis, maar komt hier niet helemaal ongeschonden uit. Onderstaande foto's geven wel een duidelijke indicatie van de ernst van de vervuiling, wat bij een trein gelukkig met slechts een goede wasbeurt te verhelpen is. Wie echter graag wil dat zijn kind niet al op zijn dertigste longenfyzeem heeft doet er goed aan hem/haar binnen te houden. Het is maar goed dat de Chinese overheid zich nu actief met het milieu bezig houdt, want het escaleert daar op ecologisch vlak behoorlijk uit de klauw. Wij zijn even aandelen 3M kopen. (via Shanghaiist)