Video. Carlos Sainz crasht hard in Le Dakar

De schrik sloeg Carlos Sainz gisteren om het hart toen hij met zijn Peugeot 3008 DKR crashte en tig keer omrolde. Wie wellicht nog erger schrokken waren de toeschouwers die maar ternauwernood ontsnapten.

Mocht u het nog niet door hebben: we hebben het hier over Carlos Sainz senior en niet over diens F1-rijdende zoon. Pa Sainz is een oude rallycrack en deed ook deze editie mee aan Le Dakar, in een Peugeot dit keer. Deed, want na deze klapper in de vierde etappe was het einde verhaal voor de Madrileen. Sainz stapte overigens zonder kleerscheuren uit het wrak.

De twee toeschouwers die in de vuurlinie staan hebben aan de ene kant dikke pech vanwege de plek die ze hebben uitgekozen en aan de andere kant een engeltje op de schouder omdat ze alle rondvliegende brokstukken weten te ontwijken. Poah. Sainz is de tweede high-profile uitvaller, eerder moest voormalig winnaar Nasser Al-Attiyah met zijn Toyota al de strijd staken.

In de twee weken waarin Dakar gehouden wordt zijn elk jaar wel doden te betreuren. Soms zijn het deelnemers, soms toeschouwers of mensen die zich om andere redenen rond de karavaan begeven. Sinds 2009 wordt de rally in Zuid-Amerika georganiseerd nadat het in Afrika te roerig werd om de veiligheid van de deelnemers te kunnen garanderen. Thanks, Al-Qaida.

Vorig jaar vielen er twee doden, een toeschouwer en een verkeersdeelnemer die werd aangereden. In 2015, precies twee jaar geleden kwam de Poolse motorrijder Michal Hernik tijdens een etappe om het leven. Het was het vierde jaar op rij dat er een motorrijder in het harnas stierf. Dit jaar zijn er vooralsnog geen doden gevallen, waardoor de teller op 70 sterfgevallen sinds de eerste editie in 1979 staat.

De toeschouwers op de verkeerde plek in de bocht hebben ook een filmpje gemaakt. Best heftig om te zien hoe de crashende Peugeot recht op ze afkomt.