Nieuwe Porsche 911 GT3: 500+ pk en een handbak

Iedereen was in de wolken toen Porsche vier jaar geleden de 911 GT3 presenteerde, afgezien van één klein detail: Porsche's hardcore-911 was alleen met PDK beschikbaar. Vloeken in de puristenkerk! Met de aanstaande facelift wordt dit manco rechtgezet.

De 911 GT3 van de huidige generatie (codenaam 991) is alweer een jaar niet meer leverbaar, sinds de facelift van de 991 die de turbomotor ook naar de gewone 911 Carrera/S/GTS bracht. Maar niet getreurd: volgens de Britbuzz mogen we over twee maanden op de Autosalon van Genève een opgefriste GT3 verwelkomen, op de kop af vier jaar na zijn voorganger.

De 991.2 GT3 zal op twee belangrijke punten verschillen van het pre-faceliftmodel. Ten eerste de genoemde terugkeer van de handbak, ongetwijfeld als aanvulling op de prima schakelende PDK, en ten tweede op motorinhoud. En nee, er komt geen turbo aan te pas, Porsche heeft gezworen dat de hardcore-modellen voorlopig (als enige in de gehele lineup) atmosferisch blijven. Het verschil zit hem in de inhoud: waar de 991 GT3 nog de vertrouwde 3.8 zescilinder-boxer aan boord had krijgt de strakgetrokken generatiegenoot waarschijnlijk een 4.0 zescilinder, net zoals de GT3 RS en de 911R (en de GT3 RS 4.0 van de vorige generatie). Vermogen? Meer dan de 500 pk die in de 911R en GT3 RS ligt en dus beduidend meer dan de 475 pk die de GT3 nu heeft. Dat moeten we eerst nog zien voordat we het geloven, maar mocht de GT3 RS er als 4.2 komen, dan zou dat wat ruimte scheppen voor een sterkere GT3.

Vast staat wel dat de nieuwe GT3 weer een compromisloos lichtgewicht scheurijzer wordt dat dol is op toeren maken. De redline van de huidige ligt op 9.000 tpm, 750 omwentelingen meer dan het punt waarop het maximum vermogen wordt bereikt. De iets grotere motor in de GT3 RS stopt bij 8.800 tpm met klimmen, dus verwacht doortrekgenot tot op zijn minst in de hoge 8.000-regionen. Hoe dat klinkt? Best lekker:

Er is Porsche verder veel aan gelegen om de introductie van de GT3 zoals de Duitsers dat zo mooi kunnen zeggen 'Reibungslos' te laten verlopen. Met de eerste 991 GT3's gingen de Stuttgarters behoorlijk op hun plaat: door problemen in de motor brandden ten minste twee GT3's uit en riep Porsche alle 785 klanten die hun exemplaar uitgeleverd hadden gekregen op geen meter verder te rijden. Later werd de motor van elk model vervangen, of op zijn minst de kwetsbare onderdelen. Deslaniettemin was het een zeldzame smet op Porsche's blazoen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5fc98e49a7b72', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });