Elk jaar wordt de wereld een paar dozijn automerken rijker. Merken die doorgaans niet eens tot uitlevering van ook maar één auto komen voordat ze weer verdwijnen in de obscuriteit waar ze vandaan kwamen. Het Britse Zenos was hier een uitzondering op: in plaats van minstens 10 jaar aan te klooien met allerhande concepts met steeds wijzigende specs was het idee van het in 2012 opgerichte bedrijf meer recht-toe-recht-aan. De kleine firma uit Norfolk bouwde de E10, een lichtgewicht tweezits roadster waarmee je voornamelijk op de in Engeland zo populaire track days goed uit de voeten kunt.
Het uitgangspunt was zoals Lotus dat onder Colin Chapman hanteerde: hou het licht, hou het simpel. Dit resulteerde in een auto van pakweg 725 kg met een geblazen 2.0 Ford Ecoboost die zo'n 250 pk leverde. Elke pk hoefde slechts 3 kg te verplaatsen, waarmee de E10, E10S en later de E10 R - met de 350 pk sterke motor uit de Focus RS - superleuke spartaanse knallers waren. Hier leest u een lyrische E10S-review van Evo, en ook James May reed er nog in voor The Grand Tour.
Maar helaas, ook een bedrijf dat auto's bouwt in plaats van luchtkastelen heeft geen garantie te overleven. Door tegenvallende/geannuleerde orders kregen de Britten een cashflowprobleempje. Het resulteerde afgelopen vrijdag in het naar huis sturen van de 20 werknemers en een insolventieprocedure, de toezichthouder mag nu gaan zoeken naar doorstartmogelijkheden.
Waarschijnlijk echter houdt het hier op en kunnen we weer een autolijk in het immer groeiende massagraf der startups dumpen, een merk waar u waarschijnlijk nog nooit van gehoord had bovendien. OK, de Top Gear-ginger reed er afgelopen seizoen nog mee, maar daar keek niemand naar. Je vraagt je af waarom mensen het blijven proberen. De fascinatie om zelf een auto te bouwen is kennelijk toch groter dan de piepkleine kans te slagen, want tenzij je Christian von Koenigsegg of Horacio Pagani heet is er geen droog brood te verdienen met je eigen merk. Ook voor Zenos: de reviews zijn goed, de staat van dienst van de makers is uitstekend, de auto is niet bizar duur en er wordt snel geproduceerd, maar toch gaat het bedrijf op de fles. Wellicht omdat dit soort auto's ook wereldwijd in een hevig beconcurreerde niche zitten. Daarnaast: het is nog maar de vraag of de E10 in elke markt op kenteken te zetten is, Engeland is hier extreem soepel in.
Vaarwel Zenos, we hardly knew ye.