Nu de Brexit nabij is, zullen de onderhandelingen over nieuwe handelsverdragen tussen de EU en Groot-Brittannië spoedig beginnen. De messen worden geslepen, want beide partijen willen het maximale uit de gesprekken halen. Daarbij moeten de Britten niet denken dat ze grote druk kunnen uitvoeren met het exportoverschot van de Duitsers.
Duitsland exporteert weliswaar meer naar de andere kant van het Kanaal dan dat het binnenhaalt, maar het verschil is 'slechts' één procent van het Duitse bbp. "Als één procent van het bbp een kleine beetje meer of minder groeit, dan maakt dat voor de Duitse economie niet heel veel uit", legt Ulrich Hoppe, directeur van de German-British Chamber of Industry and Commerce, uit. Hij verwacht dan ook dat Merkel met dit beperkte risico de belangen van de EU boven die van de Duitse economie stelt.
De uitspraak is opvallend, want de Duitse autobouwers, ook lid van Hoppe's clubje, exporteren aardig wat vierwielers naar Groot-Brittannië en zullen de effecten van de handelsverdragen wel gaan merken.
Daarnaast vrezen de fabrikanten dat de Brexit ook gevolgen gaat hebben voor de Europese typegoedkeuringen en certificaten. In het ergste geval moeten alle modellen aparte tests doorstaan voordat ze verkocht mogen worden op de Britse markt.
Merkel wil met de EU een sterk signaal afgeven aan de wegloper, maar zal niet moeten vergeten dat een invloedrijke industrie in haar thuisland wel auto's wil blijven verkopen op plekken waar ze aan de verkeerde kant van de weg rijden. Volgens Hoppe wil Merkel niet uitstralen dat ze door de industrie onder druk wordt gezet bij de onderhandelingen. Dat snappen we, maar de industrie vergeten kan wel eens een exit voor haar eigen carrière betekenen.