BREEK - Bernie Ecclestone per direct weg uit de Formule 1

Vers van de pers: Bernie Ecclestone, de man die de F1 eigenhandig heeft gemaakt tot wat het nu is, stopt er mee. Volgens bronnen is de 86-jarige miljardair slachtoffer geworden van een coup door de nieuwe eigenaren.

Met de overname door het Amerikaanse Liberty Media waren er al grote vraagtekens omtrent de toekomst van Ecclestone, maar als het aan Bernie zelf had gelegen had hij nog minstens 100 jaar op de IJzeren Troon gezeten. Het pakte allemaal iets anders uit: Liberty Media schijnt de tweede tranche van zijn belang te gelde te hebben gemaakt en heeft geen tijd verspild in het defenestreren van Bernie. Auto Motor und Sport heeft de scoop, de Duitsers hebben van Bernie persoonlijk de bevestiging gekregen dat hij sinds vandaag van zijn positie is ontheven.

Ecclestone's positie wordt opgevuld door de grote baas van Liberty Media, Chase Carey. De 62-jarige Amerikaan en zijn epische snor vervullen hiermee nu een dubbelfunctie: die van diecteur en president. Bernie kreeg als troost een baantje als erepresident, wat de facto fuck all inhoudt. De kleine man is niet eens een lintenknipper meer.

Met het vertrek van Bernie - collega Hoevenaars zag het 3 dagen geleden al aankomen - komt er een einde aan een tijdperk. Eigenlijk is de racewereld niets anders gewend dan Ecclestone die aan de touwtjes trekt, dus het zal wel even wennen worden. Ergens is het jammer dat de kleurrijke Brit met zijn altijd controversiële meningen vertrekt. Hij zat er nu toch al een eeuwigheid, dan had hij het net zo goed nog tot zijn dood kunnen uitzingen. Wel zet de revolte tegen Bernie de deur wijd open voor de komst van Ross Brawn, wiens naam de afgelopen maanden veelvuldig met Ecclestone's baan in verband werd gebracht. 

We wensen Bernie een fijn pensioen, maar ergens gokken we dat we hem nog regelmatig op en rond het circuit gaan zien. De man kent iedereen, hij kan niet in één keer in het niets verdwijnen.