Ecclestone: Liberty Media runt de F1 als Starbucks

Bernie Ecclestone, de onttroonde keizer der Formule 1, laat van zich horen. Sinds Bernie niet meer aan de touwtjes trekt gaat de hele sport naar de vaantjes, zo meent de gefrustreerde tachtiger.

Heel vroeger heersten dinosauriërs op aarde, maar zelfs deze grote dieren waren niet bestand tegen een enome meteoriet. In de Formule 1 kwam eveneens een meteoriet, maar dan wel eentje die zo aardig was om een grote zak met geld mee te nemen. De inkt onder het koopcontract was nog niet droog of nieuwe eigenaar Liberty Media wees Ecclestone (86) het gat van de timmerman. Eerlijk gezegd was helemaal niemand daar bedroefd over.

Sindsdien broedt Bernie vanuit zijn hoofdkwartier op snode plannen om zijn usurpatoren een loer te draaien, maar om dat niet te obvious te doen lijken toont de Mr. Burns van de autoracerij zijn grijze bolletje af en toe nog op de startgrid en geeft hier en daar interviews. Tegenover het Duitse Welt am Sonntag geeft Bernie zijn innerlijke pofadder vrij baan. De essentie van het interview dat Vladimir Poetins BFF gaf: haha die domme hamburgervreters runnen mijn mooie sport alsof het een Starbucks-filiaal is met hun social media waarop ze gewoon gratis beelden weggeven haha wat een stommerds. 

Overigens moeten we de 86-jarige haatdwerg wel credits geven voor het feit dat hij weer een goede uitsmijter heeft bedacht, die ook nog hout snijdt als beeldspraak: "Formula one is now run like a branch of Starbucks, with someone else always throwing milk into the coffee."

Niet alleen is de uitspraak een prik naar de Amerikaanse eigenaar, de boodschap komt duidelijk over. Hulde voor het verzinnen hiervan. Maar goed, misschien heeft Starbucks voor puristen geen bal met koffie te maken, het bedrijf is wel geliefd bij zijn afnemers en het draait een miljardenomzet. We begrijpen ook dat Bernie 'zijn' sport liever in het old boys network van Rolexdragende jachtbezitters had gehouden, maar het is inmiddels 2017 en feodale systemen zijn uit de mode.

'Momenteel doet het trio (Carey, Brawn en Bratches) dingen die ik nooit zou doen of gedaan had', aldus de de verticaal uitgedaagde Brit. Juist, Bernie, en dat vindt helemaal niemand behalve jij erg. Voor de racefans en de teams is het alleen maar prettig dat elk beeld rondom het F1-circus nu niet meer zo krampachtig wordt afgeschermd zoals vroeger. De teams kunnen nu eindelijk wat snippets op hun sociale mediakanalen posten, wat de sport alleen maar dichter bij de mensen brengt.

En de hartbrekende/-verwarmende beelden van de kleine Kimi-fan in Spanje plus het uitnodigen in de Ferrari-pitbox was helemaal goud. Liberty Media snapt dat dit soort dingen scoren. Bernie had hem waarschijnlijk zijn Ferrari-petje afgepakt en gezegd dat de knaap zich moest vermannen.