Ferrari blijft de grootste, maar McLaren komt eraan

Het gaat goed met de supercarmarkt. Alle gevestigde merken die zich specifiek focussen op deze niche zien hun verkopen stijgen en uiteraard is Ferrari nog steeds de grootmacht op dit gebied. Alleen kan niemand tippen aan de groeicijfers van McLaren.

Denk maar niet dat je uniek bent met een Ferrari voor de deur. Meer dan achtduizend steigerende paardjes verlaten jaarlijks de fabriek en dat aantal groeit nog steeds. Sinds Sergio Marchionne het roer in handen heeft genomen, is de limitering verleden tijd. In eerdere jaren bleef de productie van Ferrari beperkt, om de exclusiviteit van het merk te waarborgen, maar Marchionne wil geld zien en daarom zal de productie de komende jaren groeien richting de tienduizend exemplaren. 

Daarmee blijft Ferrari ver voor op de rest. De meeste supercarmerken blijven tussen de 3.000 en 4.000 auto's per jaar steken. Lamborghini produceerde vorige jaar 3.457 auto's en hoewel de cijfers van Aston Martin nog niet bekend zijn, zal dat rond hetzelfde aantal liggen. 

McLaren bestaat weliswaar pas zeven jaar in de huidige vorm, maar maakte in die tijd een onstuimige groei mee. In 2016 verlieten 3.286 Macs de fabriek, waarmee de concurrent met de stier al aardig is genaderd. Het ziet er niet naar uit dat de Britten snel stoppen met groeien, dus McLaren zal meer richting Ferrari groeien, dan op Lambo's niveau blijven steken. Logisch, want waar Lamborghini slechts twee modellen in het assortiment heeft, zit McLaren al op drie modellijnen. 

Ferrari verdedigt zijn koppositie momenteel met vier verschillende modellijnen, maar daar komen dan ook nog een reeks aan specials bij. Afgelopen jaar was dat bijvoorbeeld de LaFerrari Aperta en voor dit jaar staat onder meer de J50 op het programma. 

McLaren zit nog midden in zijn groeispurt en zal daarom meer modellen lanceren. Vorig jaar kondigden de Britten aan dat er tot 2022 vijftien nieuwe modellen in de agenda staan. Let wel, dit zijn compleet nieuwe modellen, zoals de 650S-opvolger, maar ook varianten, zoals de cabriolet daarvan. 

De komende jaren zal Ferrari qua afzet nog wel aan de leiding gaan, maar de concurrentie zit niet stil. McLaren maakt grote stappen en bouwt een eigen imago op dat niet is gebaseerd op emotie en historie, maar op geavanceerde techniek en snelheid. Een alternatief dat voor steeds meer kopers aanlokkelijk blijkt.