Roundup: alle exclusieve primeurs van komende maand

Nog een maand en dan knalt in Genève de belangrijkste autobeurs van het jaar uit de startblokken. Naast de gebruikelijke merken komen ook kleine partijen hun waren uitstallen. Autobahn inventariseerde het aanbod: wat kunnen we van hen verwachten?

Ook dit jaar besteden de grote merken weer een klein fortuin aan een grote stand die propvol noviteiten zal staan. In die melee sneeuwen de wat bescheidener merken snel onder, maar Autobahn heeft ook oog voor the little guy. Naast het gebruikelijke brood-en-boter autospul moet er ook ruimte zijn voor bijzondere projecten met veel pk's en hoge vraagprijzen, nietwaar? Daarom hier het aanbod van de automakers die bij het grote publiek nog wat minder bekend zijn:

Autoverzamelaar en nu ook -maker James Glickenhaus keert terug naar Genève, dit keer met een nieuwe SCG003 Stradale (een auto op kenteken dus) met reverse flow 4.4 V8 twinturbo en 'many other features'.

De Britse fabrikant die de naam draagt van de man die in 1947 Aston Martin kocht, (en wiens initialen nog steeds op de modellen prijken) is terug in Genève, en presenteert de 2017-productiespecificatie van de Speedback GT, een gecoachbuilde versie van de Jaguar XK die de eigenaar minimaal een half miljoen GBP kost. Dat is ruim zes ton in euro's.

De Britten nemen twee exemplaren mee, 'showcasing further refinements in design and engineering, including examples of unique bespoke features, as well as colour & trim personalisation.'

De Deense supercarmaker Zenvo brengt bij veel mensen direct beelden omhoog van een brandende ST1-testwagen bij Top Gear, maar dit stigma probeert de fabrikant uit alle macht af te schudden. Op onze vraag wat ze meebrengen laat Zenvo weten: we're showing two TS1 GTs including a 'special', our TSR test mule and a big surprise!

De TS1 GT heeft nu meer dan 1.150 pk uit een 5.9 V8 met supercharger en kost 1,3 miljoen euro. Het definitieve design zien we komende maand, bovenstaande foto is van vorig jaar. Helaas leverde doorvragen over de grote verrassing niets op, wat begrijpelijk is. Anders is de verrassing er al voortijdig af.

Morgan, de kleine Britse maker van V8-monsters én lichtgewicht spartaanse scheurijzertjes waaronder de beruchte Threewheeler, onthult meerdere modellen. Een woordvoerder liet ons weten: 'we will be displaying a full model line up at Geneva and will make announcements on the day.' Op de vraag hoeveel wielen er onder die nieuwe lineup zitten kregen we het antwoord "3 and 4". 

Dat wordt dus sowieso een nieuwe/andere Threewheeler-variant.

Wat de Kroatische elektrotovenaars van Rimac ons voorschotelen weten we pas in maart, we vermoeden een bijgepunte variant van de sexy Concept S (meer dan 1 MW vermogen). Wel postte het bedrijf eerder deze week bovenstaande carbon grille als teaser op Facebook. Zegt u het maar...

Vorig jaar debuteerden de Chinezen van Techrules met een hybride hypercar op biobrandstof, mét turbine. Ze noemden het een Turbine-Recharging Electric Vehicle (TREV). Dit jaar presenteert de firma -met de Nederlander Eric Geers in dienst- een productiemodel van deze GT96. 

Alweer een nieuw Aziatisch bedrijfje (Vanda Electrics genaamd) met een dikke elektrische 1.000+ pk supercar. Echter, deze mensen komen niet uit China maar uit Singapore. Veel weten we niet, alleen dat het product de naam van een orchidee heeft en dat er een leuke teaservideo met lekkere wubwub-muziek is geproduceerd. 

Het Zwitserse bedrijf nanoFlowcell heeft nog nooit een auto verkocht, maar gaat dapper door met het presenteren van revolutionaire concepten die de wereld zoals wij die kennen voorgoed gaan veranderen. Of zoiets. Dit jaar krijgen we een 'nanoFlowcell® 48VOLT low-voltage drive with the world’s first variably controllable mobile flow cell for a constant source of electrical energy and all-new low-voltage electric motors providing propulsion of race-car proportions.'

Het concept met 760 pk (4 x 140 kW) doet 0-100 in 2.4 seconden en heeft een gelimiteerde top van 300 km/u. Daarnaast kan je er meer dan 1.000 km mee komen. Maakt u ons wakker zodra er daadwerkelijk iets gebouwd gaat worden?.

Het Indiase moederconcern van Jaguar Land Rover -en maker van de infameuze Nano- grijpt de Autosalon aan om een eigen performance-sublabel te lanceren met de naam Tamo. Veel meer dan bovenstaand silhouet onder een doek en een teaservideo vol opzwepend getrommel is vooralsnog niet te melden, we zullen zien wat voor sportiefs er onder vandaan komt.

Zowel Italdesign, Pininfarina als Touring Superleggera staan in Zwitserland. Pininfarina presenteert de Fittipaldi EF7 Vision Gran Turismo (met inbreng van Emerson Fitipaldi, teaser hierboven), Italdeisgn komt met een concept waarvan inmiddels 1, 2, 3 teasers zijn vrijgegeven en coachbuilder Touring Superleggera houdt de kaarten nog even tegen de borst. In een reactie aan Autobahn laten de Italianen weten: 'be patient you will receive full press release'. Ok, we houden onze adem nog even in.

De Britse sportwagenfabrikanten Radical, Noble en Sin Cars zijn allemaal aanwezig. Waarmee, dat weet niemand. Geen van hen reageerde op onze contactverzoeken, dus uw gok is even goed als de onze. Voor de lokale noot zorgen zoals elk jaar de Zwitserse huizen Rinspeed, dat dit jaar de Oasis meeneemt (dit ding), en Sbarro, dat traditiegetrouw een auto (om)bouwt met een groep studenten.

Last but not least: ook Spyker heeft weer een stand! Volgens de geruchten zal de grote magiër Victorinox een door hem zelf ontworpen SUV uit een hoge hoed toveren. Komt dat zien!