Oud Blik: een DAF voor de Republiek Amsterdam

Het rommelt binnen de Ring-A10. Mocht Wilders aan de macht komen, dan gaat de stad verder als onafhankelijke republiek, zo stellen belangrijke leiders in de stad. Tijd om het eens over de automobiele gedragingen van de hoofdstedelingen te praten.

Flink dreigement aan de rest van Nederland: als Geert W. 76 zetels haalt op 15 maart en zitting neemt in het Torentje, dan scheidt Amsterdam zich af van de rest van Nederland. Wethouder Simone Kukenheim schermde er laatst mee op een borrel en op borrels worden wel eens rare dingen geroepen. Empty talk, dus, maar dat geeft niet: het is een mooie aanleiding om eens over de auto en Amsterdam te praten. 

Amsterdam is echt een prachtig voorbeeld van hoe mens en machine met elkaar verweven zijn. Neem de vraag wat nu precies Amsterdam is en, in het geval van een secessie, het grondgebied van de Republiek Amsterdam zou moeten zijn. Iets abstracts als historisch grondgebied of de gemeentegrenzen bepalen niet ons beeld van wat Amsterdam is, want dat doet de A10. Alles binnen de ring is Amsterdam (en dus duur), alles daarbuiten had net zo goed Mozambique kunnen zijn. Mocht de Republiek er komen dan wordt de wall gebouwd langs de hectometerpaaltjes van de ring - and we will make de provinciale PVV’ers pay for it! Het is misschien jammer voor Osdorp en Slotervaart, maar van de andere kant kan dan eindelijk het plan van een autonome moslimstad van Ahmed Marcouch doorgang vinden.

Goed, nu we de grenzen van het territorium hebben afgebakend is kunnen we op zoek naar het perfecte Amsterdamse wagentje. Onverbeterlijke proleten rijden natuurlijk PC Hooft-tractoren, maar wat moet de Young Urban Creative? Grote wagens zijn onpraktisch in de nauwe straatjes van de hipsterbuurten. Grand maître Bas van Putten probeerde laatst een gigantische Volkswagen Amarok uit in Moeilijkebaardistan en dat werd een drama. Bovendien neemt zo’n ding drie parkeerplaatsen in en dat is een beetje onhandig in buurten waar je je kinderen kan zien opgroeien in afwachting van een enkele parkeervergunning. 

Nee, klein, fijn en, niet onbelangrijk voor de hipster, vintage en authentiek Hollands. Het is kwalijk pastinaak, hangop en ambachtelijke worst eten - met lokaal gebrouwen bier - om vervolgens weg te scheuren in een kleurloos Koreaans massawagentje. Nee, de compacte Aziatische karretjes van Kia en Daewoo horen thuis in Almere - het afstotelijke buitenland, mocht Kukenheim de republiek uitroepen. Gelukkig hebben we het perfecte antwoord van eigen bodem: de DAF.  Zowel de 44, de 55 als de 66 zijn heerlijke wagentjes met allemaal een aandoenlijk charmant smoeltje.

Er zijn geen fijner wagentjes denkbaar voor in de Amsterdamse binnenstad. Klein, charmant vintage ontwerp van autocouturier Michelotti en door de CVT zelfs voor de meest onpraktische alfa met een complexe baan in de media te bedienen. Van eigen bodem, bovendien. Het enige probleem is dat de auto’s uit dat tijdvak nou niet bepaald meedoen met de huidige milieunormen. Zou het niet een idee zijn om ergens in Noord een fabriekje uit de grond te stampen dat retro-DAFJES produceert, maar dan met een snorrend elektromotortje? De toekomstige inwoners van de Republiek Binnenderingië zullen in de rij staan.