Oud Blik. We gaan er klimatologisch aan, dus koop een SAAB

He, fuck. De winterbanden. Voor veel mensen in het westen was vandaag de dag om erachter te komen dat men toch iets te voortvarend naar de zomerbanden was gewisseld.

 Het sneeuwt immers en dat is misschien wel leuk voor de plaatjes, maar voor de bandjes is het vooral een uitdaging. Als u een klimaatscepticus bent kunt u nu roepen: “maar als global warming nu echt een probleem is, waarom heb ik dan vanochtend mijn BMW om een lantarenpaal gevouwen?”. Het is een valide vraag, vooral omdat het antwoorden op die vraag - dat wil zeggen, de gevolgen van de klimaatverandering - zo uit elkaar lopen, afhankelijk van de wetenschapper aan wie je het vraagt.

Aan de ene kant is er de school die meent dat het hier alleen maar warmer wordt: nooit meer snertwinters, nooit meer de doorlopers onderbinden en al helemaal nooit meer winterbanden onder de auto. Permanent klimaatje Zuid-Frankrijk in de Noordelijke Nederlanden: het scheelt met strooien en het zou leuk zijn als we eindelijk weer eens fatsoenlijke wijn kunnen verbouwen in het Koninkrijk.  
Aan de andere kant staan de golfstroompessimisten. Wellicht heeft u wel eens “The Day After Tomorrow” gezien waarin het volgende scenario wordt uitgetekend: door de smeltende poolkappen raakt de golfstroom in de oceanen - zeg maar de centrale verwarming van Moeder Natuur - ontregelt, met als gevolg dat de temperende stroom in de Atlantische Oceaan niet meer de extremen uit het weerbeeld filtert, hier op ons halfrond; het wordt dus knettertje koud en Jake Gyllenhaal moet een hoop folianten in de New York Public opstoken om nog een beetje warm te blijven.  

Kortom, in dit laatste scenario is het niet alleen raadzaam om wat winterbanden in te slaan, maar zelfs om een volledig gewinteriseerde wagen aan te houden. Omdat het laatste scenario het meest apocalyptisch is en de gaafste wagentjes oplevert gaan we daar maar vanuit. Ja, mocht de klimapocalypse er komen dan moeten we ons wenden tot de Zweden van voordat de Sjinezen en Victor Mullers een einde maakte aan de zelfstandigheid van de Zweedse automobielindustrie. 

Zo’n prachtige Saab 96 bijvoorbeeld, een prachtige stalen bolhoed met een modern aanvoelende zware stalen deur - uniek voor auto’s uit die tijd - en allerlei slimmigheidjes om ook nog bij min fokking koud te functioneren. Wist u bijvoorbeeld dat met met een hendeltje in de cockpit een luikje voor de grille kan schuiven, waardoor de motor lekker kan opwarmen? Handig! Echt een auto voor Elandenweer. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5deb3fce640b3', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });