Pirelli: niet mauwen als onze F1-banden niet spannend zijn

Mocht het nieuwe F1-seizoen een aaneenschakeling van poepsaaie optochten worden, dan ligt dat niet aan bandenleverancier Pirelli. En als dat wel zo is moeten we ze niet de schuld geven: de Italianen doen gewoon wat ze gevraagd wordt.

Sinds 2011 kent de Formule 1 met Pirelli slechts één bandenleverancier. Rubber leveren aan de koningsklasse van de motorsport is een ondankbaar werkje, want er is altijd wel wat te zeuren en als een eigenwijze coureur veel te lang op je bandjes door blijft rijden waardoor deze delamineert heb jij het als leverancier altijd gedaan. Maar we noemen geen namen, honestly. Gelukkig voor Pirelli staat er ook een boel goede PR tegenover, want ook wij zouden liever een topband van een F1-leverancier onder onze Hyundai i10 monteren dan willekeurige andere Franse, Duitse of Japanse rommel. Je voelt het verschil in de bochtjes.

Met het 2017-seizoen voor de deur krijgen we geheel nieuwe banden die bovendien een geheel nieuw karakter schijnen te hebben. Weliswaar is het onderscheid tussen Ultrasoft - Supersoft - Soft - Medium - Hard gebleven, maar takelt het nieuwe rubber minder snel af dan voorheen het geval was. Dit komt simpelweg omdat er eerst vraag was naar banden die minder lang goed bleven terwijl de F1 nu weer rubber wil dat een grotere marteling kan doorstaan. Het hebben van slechte banden is de enige reden om binnen te komen, aangezien er niet meer getankt wordt in de race. Kortom: er gaat dit jaar minder gestopt worden dan vorig jaar. Een opmerkelijk gegeven, aangezien teams afgelopen seizoen al flinke stints draaiden op de allerzachtste Ultrasoft-band. Zowel Rosberg als Hamilton deden in Monaco 47 rondjes op de Ultrasoft.

 Volgens Pirelli-baas Paul Hembery zullen de nieuwe regels voor 2017 het verschil tussen de topteams en de mindere teams alleen maar groter maken. Dit, in combinatie met een ander bandenkarakter, zorgt ervoor dat hij de bui al ziet hangen als de races dit seizoen saaier worden. Daarom dekt hij zich vooraf al in tegen kritiek door tegenover Autosport te stellen: "We're just following what the sport asks us. All we ask is that they tell us what they want. There's no point in complaining that we deliver what we have been asked to deliver. As a sport we're moving in a different direction, and if it works as people say then we should get good racing.

Zo, dat Italiaanse straatje is alvast schoongeveegd. Maar geef het ze maar eens te doen: weer een geheel nieuwe band ontwikkelen op basis van voornamelijk simulaties. Immers: de teams moeten hun nieuwe ontwerpen nog presenteren, dus het testwerk is gedaan met gemodificeerde oude testbolides. Daarnaast ontwikkel en maak je niet zomaar even een F1-band, Pirelli heeft zijn eerste batches rubber al lang klaar. Pas op de vier dagen dat er deze maand in Barcelona banden worden getest weet Pirelli in hoeverre het goed zat met zijn bandendesign.

Een lagere duurzaamheid van banden is aan de ene kant leuk omdat het tot meer stops leidt en de coureurs die het best hun banden managen voordeel biedt, maar de andere kant van de medaille is dat je vrij makkelijk een setje vers rubber naar de vaantjes helpt, waardoor er soms voor werd gekozen om het gevecht helemaal niet aan te gaan. Dat is natuurlijk de dood van de sport. 

Wanneer wel het gevecht werd aangegaan maar de coureur er niet voorbij kwam had deze een probleem: dit zagen we afgelopen seizoen goed bij Verstappen in Singapore, waar een iets te gretige Max zijn tweede setje Pirelli's ruïneerde. Maar een weerbaardere compound gaat ontegenzeggelijk leiden tot meer éénstoppers. Hierdoor zal de actie meer op de baan moeten plaatsvinden dan in de pitstraat.