Oud Blik. Het landleven en de Jaguar

De Engelsen zijn misschien wel rare mensen die vreemde dingen eten - marmite, Weetabix spaghetti hoops on toast - maar sommige dingen begrijpen ze verdomd goed. Autorijden op het platteland, bijvoorbeeld.

Er is weinig mooiers dan op vrijdagmiddag jezelf in het tweed te hijsen en richting een deel van het land te scheuren waar de konijnen in een soort Waterschapsheuvel-situatie over de glooiende velden dartelen en de lucht niet vervuild is met allerlei dieselellende van pauperbussen. Far from the madding crowd, enzo.  Het is het soort ritje waar de Jaguar voor gemaakt is. 

Onder de drievuldige zegening van grace, pace and space naar het platteland spoeden terwijl onder een kilometerslange motorkap een grote V8 katachtig snort. Het is dan ook maar goed dat een zekere collega zo’n dergelijke Jaguar bezit - een XJ uit 2000 - en dat hij zich een aanbod om een weekend tussen de wilde dieren in het bos zich niet laat ontzeggen. 

Helaas zijn de tijden voorbij dat men in de City met wijn kon lunchen en er eigenlijk na het middaguur - zeker op vrijdag - niet al te hard gewerkt werd. Nee, er moet doorgetypt worden. Gelukkig kan dat prima achterin de Jag; via de tether op de iPhone is er ook prima internet bij 120 kilometer per uur voor de MacBook, dus het kantoor kan gewoon mee op reis. In een weldadig ligbad van leer en walnoot is het uitstekend haatbloggen. Kleine irritatie: het klepje van de asbak moet je een paar keer zachtjes vermanen voordat het daadwerkelijk sluit. Het blijft een Engelse auto. 

Toch zijn het clashende werelden. De Jag komt nog echt uit een andere tijd dan de applemeuk waarmee het internet nu volgeplempt wordt. Waar bij de Apple alles glad, geruisloos en klinisch is, is bij Jag is drank nog leuk, roken nog lekker en seks met de secretaresse nog een vanzelfsprekendheid voor de spreekwoordelijke executive voor wie de XJ Executive gemaakt is.  

Dat alles kan men afleiden uit de voornoemde asbak: de Jag is duidelijk gemaakt in het pre-quinoatijdperk, toen mannen nog gewoon ontspanden met een pint in de pub, in plaats van zwetend op een yogamat. De achterbank is uitdrukkelijk ingericht als rooksalon, want er zit een keurig tweede aanstekertje voor de achterbank gemonteerd voor de gechauffeerde rokers. Aan het bureau roken, nog zoiets dat de met het verscheiden van de oude XJ gesneuveld is. Kortom, een middagje typen als een Engelse executive middels de Californische techniek van Apple is maar een schizofrene ervaring. Het hypergezonde, klinische naast de oud-Engelse ongezonde, doch comfortabele conservatisme van het platteland.  

Gelukkig is de hypernerveuze 24/7 hyperconnected wereld met z’n rare Californische apparaten en sociale netwerken bijzonder ver weg als de Jaguar eenmaal tot stilstand gekomen is tussen de groene heuvels van Zuidelijk Nederland, waar geluk nog gewoon in een glas zit, in plaats van gemeten wordt als ontastbare likes op een ephemere sociale media. Splendid