Een paar weken geleden kon u hier iets lezen over de A-10 Warthog. Er gingen nogal wat politieke spelletjes schuil achter de ontwikkeling van dit meesterlijke vliegtuig. Even een recap met opvallende informatie voor als u het niet meer weet. De belangrijkste gebruikers van de Apache gevechtshelikopter zijn de luchtmachten van Israël, Egypte en Nederland. En de Amerikanen dan, die ontwikkelden het geweldige ding toch? Ja, de Amerikanen gebruiken 'm ook, maar niet de Amerikaanse luchtmacht. Dat is het interessante en dat gaat terug op de Warthog.
Door politiek gekonkel binnen de Amerikaanse defensie werd een belangrijke poot van de Amerikaanse 'legerluchtmacht' afgezaagd. De door het leger gewilde Cheyenne (helikopters in het Amerikaanse leger heten traditiegetrouw naar gedecimeerde oorspronkelijke bewoners van de VS) kwam er niet omdat de luchtmacht ingreep. Die hadden geen zin in een leger met mogelijkheden tot luchtoorlogvoering en wisten het Congres te bewegen om het leger nooit de beschikking te geven over luchtvaartuigen, niet in bezit althans. Kleine caveat: het ging specifiek om 'fixed-wing aircraft'. Daar vallen helikopters niet onder en zo werd de ultieme gevechtshelikopter geboren.
De Apache is tank en schaakgrootmeester tegelijk. Cockpit en wieken zijn gepantserd en kunnen projectielen tot 23 mm in ieder geval weerstaan. Mocht het uit de hand lopen en een van de twee inzittenden (piloot en co-piloot/schietmeneer) ernstig of dodelijk worden getroffen waardoor die niet meer in staat is te vliegen, dan kan de ander het werk overnemen.
De computersystemen aan boord kunnen 128 doelen identificeren in minder dan zestig seconden. Met de hoeveelheid vuurkracht aan boord, lukt uitschakelen ook wel aardig. De Hellfire-raketten (een 'tank-buster' en daarmee het voornaamste wapen op de Apache, die als horzel voor tanks moest dienen) zijn ernstig effectief. Een bataljon van achttien Apaches kan 288 tanks vernietigen. Daarnaast zijn er een snelvuurkanon (30 mm) en Hydra-raketten. Ook mooi en effectief spul.
De Apache werd in dienst genomen in 1986 (een modernere variant, de Longbow, in 1997) en kan zowel close air support verlenen voor troepen aan het front, als vijandelijke troepen vernietigen of vertragen. In het bijzonder tanks natuurlijk. Dat zowel overdag als 's nachts en overdag met een topsnelheid van bijna driehonderd kilometer per uur. Op een afstand van acht kilometer kan de Apache ontbijt maken van een tank, op een slagveld dat bijna zo groot is als Nederland, want de actieradius is driehonderd kilometer. Tanks zijn echt mooi, maar vliegende tanks zijn beter.
Dit artikel is onderdeel van de serie Autobahn Alert. Lees hier de voorgaande delen:
- Sneller dan een kogel: de SR-71 Blackbird
- Welke tank weegt evenveel als achttien stadsbussen?
- De Bismarck: hoe een onaantastbaar schip zonk op zijn eerste reis
- Deze Duitse tank is het beste argument tegen de NAVO
- De Warthog: het geluid van vrijheid stinkt
- In de jaren zeventig zaten we weer bijna in WOIII
- Een wapen voor als WOII een herhaling van WOI was geweest
- Voor je verjaardag vragen: de zwaarste artillerie ooit