Provincies geven nog wel geld uit aan asfalt

Kijk, de provincies weten tenminste nog wel wat er belangrijk is. Daar is verkeer en vervoer gewoon de grootste uitgavenpost en dat waarderen we.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de begrotingscijfers voor 2017 door de molen gehaald en daaruit blijkt dat er een enorme berg geld naar vervoer gaat. De provincies steken dit jaar 2,3 miljard euro in verkeer en vervoer en dat is 42 procent van de totale begroting. 

Natuurlijk moeten ze daar ook de kanalen en het openbaar vervoer van onderhouden, maar 46 procent van die 2,3 miljard euro (1 miljard en een beetje) gaat gewoon naar asfalt. Vooral Noord-Brabant heeft er zin in, want die trekt dit jaar ruim 300 miljoen euro uit voor "onder andere het versneld verbeteren en vernieuwen van het wegennet". Dat zijn de politieke statements waar we achter staan. Kunnen we mooi dat verschil in asfaltkwaliteit met België extra benadrukken. 

Brabant mag overigens in zijn handjes knijpen dat de snelwegen onder het rijk vallen, want zo'n nieuwe Merwedebrug kost ook een aardige duit.

Na Brabant zijn het Gelderland en Zuid-Holland die het meeste uitgeven aan hun wegen. Aan de andere kant van het spectrum zijn het Flevoland en Groningen die juist het minst uitgeven, maar we geven toe dat er ook aanzienlijk minder wegen liggen.

Nu zullen de provincies niet wakker liggen van een miljoentje meer of minder naar het onderhoud van de wegen. De bestuurders kregen onlangs een vet bot voorgehouden in de vorm van trajectcontroles op provinciale wegen. Als dat plan doorgevoerd wordt, hebben ze die onderhoudskosten in no time dubbel en dwars terugverdiend.