Auto's voor het tweede jaar op rij onbetrouwbaarder

Vooruitgang gaat op vier wielen, maar nieuwe technologie maakt auto's ook steeds vatbaarder voor kinderziekten en open tbc. Zowat elk merk presteerde slechter in het enige betrouwbaarheidsonderzoek dat ertoe doet.

Feel the J.D. Power. Bij J.D. Power werken mensen die auto's testen zoals Gordon Ramsay zijn leerlingen. Omdat ze zo grondig zijn, loopt de test altijd achter. Voor het tweede achtereenvolgende jaar daalden de scores. Het gaat echter om auto's die in 2014 werden gekocht en de twaalf maanden daarna problemen ontwikkelden. De voorlaatste gemiddelde score (uit onderzoek dat in 2016 werd gepubliceerd) was 152 fouten per honderd voertuigen. Die score is inmiddels gezakt naar 156 per honderd.

Wederom zijn het entertainment-systemen die voor de grootste problemen zorgen. Wellicht denkt u, vrij naar P. Griffin: OMG, who the hell cares?! Maar het zit iets anders, want een bedrijf als Volkswagen geeft meer uit aan R&D dan Apple, veul meer. Hoe kan het dan dat vrijwel elk merk hierop faalt? Natuurlijk, ze zijn ook met andere technologie bezig en een slecht functionerende versnellingsbak is veel ernstiger dan een vastgelopen entertainment-systeem - maar kom op jongens. Dit is niet goed genoeg en dit gaat al tijden zo. 

De lijst van meest foutvrije auto's wordt natuurlijk geleid door Porsche en Lexus, op een gedeelde eerste plaats. Onverslaanbaar betrouwbaar. Een Lexus is zo betrouwbaar als je moeder, een Porsche als de vrouw van je leven. Andere onmiddellijke conclusies: Amerikanen hebben in Europa een slechte naam, maar ze zijn een stuk betrouwbaarder dan we op basis van dat imago zouden verwachten. Kijk bijvoorbeeld naar de absurd hoge score van Buick. 

Daarbij moet worden opgemerkt dat geen onderscheid wordt gemaakt tussen luxegraden. Een Mercedes en een BMW hebben natuurlijk veel meer speeltjes aan boord dan een Hyundai. De Duitsers presteerden uiteindelijk beter, naar onze smaak. 

Is het tot slot nog nodig om überhaupt iets te zeggen over een merk als Fiat, dat wederom 11 op de Schaal van Erger dan Mussolini scoort? Ongelooflijk dat dit nog niet illegaal is.