CODE ORANJE: er gaan vandaag vrachtwagens omvallen

Omwaaiende trucks. Starbucks-vestigingen die in andere Starbucks-vestigingen waaien. Opwaaiende rokken. Vespa's met struggelende blonde meisjes. Vliegende hondjes. Dikke kans dat u één van deze dingen vandaag ziet, want we krijgen STORM.

We gaan een onstuimig dagje tegemoet vandaag. Momenteel waait het aan de kust met windkracht 6-7, maar vanaf vanmiddag wordt het echt menens met windstoten tot boven de 130 km/u. Truckers met een lege laadruimte, aanhanger- en caravanvolk, alsook hele lichte mensen doen er goed aan thuis te blijven danwel heel goed op te passen als ze op pad gaan. Want voor je het weet gebeurt er dit.

De wind loopt aan de kust op tot windkracht 10 en komt uit het westen, dus het gevaar zit hem vooral op de noord-zuid routes, waar het verkeer de wind vol in de flank krijgt. Voor de treinreizigers: de NS maakte dit kaartje waarop staat wat er wel en niet rijdt vandaag.  Momenteel waait het overigens al behoorlijk in het westen, getuige onderstaande tweet.

Wij wensen windvangers en EV-rijders die voor woon-werkverkeer normaalgesproken net toe kunnen met een acculading veel sterkte. Voor vliegtuigspotters die bij Schiphol klaarliggen zitten er wellicht een paar mooie crosswind landing-plaatjes in het verschiet.

Tot slot legt de politie nog even uit wanneer je 112 belt en wanneer niet. Bijvoorbeeld wél als er voor je neus een boom bovenop een persoon omwaait en niét als je smartphone uit je handen waait en er een barst in je scherm zit. Je zou denken dat het niet nodig is, maar dat is het wel: