A12 bij Gouda gevaarlijkste stuk snelweg

Mocht je in een ongeluk willen belanden om je verzekering op te lichten, dan is de A12 bij Gouda the place to be. Van alle stukken snelweg in het land gebeuren daar de meeste ongelukken.

Het gaat om het stuk waar de weg zich opsplitst in de A20 naar Rotterdam en de A12 naar Den Haag. In- en uitvoegende bestuurders komen daar bovengemiddeld vaak met elkaar in aanraking, mede omdat 's avonds het verkeer in de richting Rotterdam nog wel eens wil stilstaan, terwijl de banen richting Den Haag wel doorrijden. Een halve zool die op het laatste moment nog in de file wil voegen kan dan een flink ongeluk veroorzaken. 

In deze kilometer asfalt gebeurden in 2016 liefst 56 ongevallen en daarmee is het de gevaarlijkste kilometer snelweg in Nederland. Op een tweede plaats staat de A20 bij Rotterdam waar tussen hectometerpaaltjes 30.0 en 30.9 45 keer auto's met elkaar in aanraking kwamen. 

Als je kijkt naar wegvlakken met een lengte van vijf kilometer haalt de A12 bij Gouda nog steeds een mooie tweede plaats, maar de weg moet de A10 (Ring Amsterdam) voor zich dulden. Op het stuk tussen 10.0 en 14.9 knalden 125 keer auto's tegen elkaar. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Het onderzoek van Stichting Incident Management Nederland laat verder zien dat het aanpakken van dergelijke gevaarlijke punten zin heeft. In 2015 stond het knooppunt De Stok op de A58 nog bovenaan in de lijst, maar dankzij nieuw asfalt om de grip in de bocht te verbeteren is er vorig jaar geen enkel ongeluk gebeurd.